Boekpresentatie | 'Die Kriegsverbrecherlobby' (Amsterdam)
De Drie van Breda uit Duits oogpunt bezien

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 15 januari 2019 om 17:00 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: Gratis, aanmelding verplicht via www.spui25.nl
Boekpresentatie | 'Die Kriegsverbrecherlobby' (Amsterdam)
© Fotocollectie Anefo / Wikimedia Commons

In zijn studie 'Die Kriegsverbrecherlobby' laat historicus en journalist Felix Bohr zien hoe Duitse kerken, veteranenverenigingen en diplomaten hulp boden aan gevangen Nazi-oorlogsmisdadigers. Op 15 januari gaat de auteur in gesprek met historicus Hanco Jürgens (DIA).

Direct na de Tweede Wereldoorlog werden Nazi-oorlogsmisdadigers gevangen gezet in talloze landen. Alleen in Nederland en Italië bleven vijf Duitsers levenslang opgesloten: naast de oorspronkelijk ‘Vier van Breda’ was dat de SS'er Herbert Kappler, commandant van de Sicherheitspolizei, verantwoordelijk voor een massa-executie in Rome. Hooggeplaatste Duitse politici, waaronder ook de sociaaldemocratische bondskanseliers Brandt en Schmidt, voerden campagne voor hun vrijlating. In zijn boek 'Die Kriegsverbrecherlobby - Bundesdeutsche Hilfe für im Ausland inhaftierte NS-Täter' laat historicus en Spiegel-journalist Felix Bohr zien hoe de kerken, veteranenverenigingen en diplomaten hulp boden aan deze mensen die in Duitsland zelf als de laatste ‘krijgsgevangenen’ bekend stonden. Terwijl de slachtoffers van het naziregime vochten voor sociale erkenning en compensatie, kregen deze oorlogsmisdadigers steun op het hoogste politieke niveau. Op basis van voorheen ontoegankelijke bronnen geeft Bohr een nieuwe kijk op dit weinig bekende hoofdstuk van de recente Duitse geschiedenis. En passant geeft hij ook een andere blik op de Nederlandse geschiedenis van de Drie van Breda.

Felix Bohr was in 2017 als gastonderzoeker verbonden aan het DIA. In oktober 2018 is hij gepromoveerd op zijn proefschrift: 'Die Kriegsverbrecherlobby - Bundesdeutsche Hilfe für im Ausland inhaftierte NS-Täter'. Het is verschenen bij Suhrkamp Verlag.

Moderatie: Hanco Jürgens (DIA)

I.s.m. het Genootschap Nederland Duitsland

Aanmelden via de website van SPUI25


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger