Masterclass Topographien der Erinnerung
Graduiertenkolleg met Aleida Assmann

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 15 april 2011 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam
Informatie: i.s.m. het Huizinga Instituut
Toegang: graag aanmelden bij n.colin@uva.nl

Aleida Assmann (Konstanz)

Die Materialität von Dingen und Orten

David Duindam (Amsterdam)

The Hollandsche Schouwburg as a Stage for the Performance of Memory

Anna Seidl (Amsterdam)

Topographien der Erinnerung bei W.G. Sebald

Jürgen Ritte (Parijs)

Kommentar

Met Aleida Assmann komt één van de grondleggers van de memory studies naar het Graduiertenkolleg. Assmann is sinds 1993 hoogleraar voor Anglistiek en Algemene Literatuurwetenschappen in Konstanz. Ze publiceerde o.a. het standaardwerk Der Lange Schatten der Vergangenheit. Erinnerungskultur und Geschichtspolitik  (München, 2006) en ontving in 2009 de Max-Planck-Forschungspreis. Naast haar keynote over “Die Materialität von Dingen und Orten” zal ze reageren op onderzoeksprojecten van promovendi.

De historicus David Duindam onderzoekt de Hollandsche Schouwburg als lieux de memoire. Deze plek waar duizenden joden gevangen werden gehouden voordat ze in de dodenkampen van de nazi’s werden vermoord lijkt een voor de hand liggende locatie voor herdenkingen en een museum. Maar waarom is dat zo? Heeft een gebouw een geheugen? Welke geschiedenissen worden er herinnerd en welke vergeten? En welke rol spelen mnemonische installaties zoals de namenwand en de permanente tentoonstelling?

De literatuurwetenschapster Anna Seidl vraagt in haar dissertatie naar de functie van herinnering in het werk van W.G. Sebald. Zij onderzoekt daarvoor centrale elementen van beweging en stilstand (fixering) in zijn werk, die verbonden zijn met verschillende vormen van Darstellung en waarneming.

Jürgen Ritte is directeur van het germanistische instituut aan de Sorbonne Noevelle in Parijs. Hij publiceerde onlangs: Endspiele. Geschichte und Erinnerung bei Dieter Forte, Walter Kempowski und W.G. Sebald (Berlin, 2009)

Het Graduiertenkolleg van het DIA wordt financieel ondersteund door de Deutscher Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich speciaal op promovendi die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, met de Nederlands-Duitse betrekkingen en met Duitsland in Europa. De bijeenkomsten staan ook open voor andere promovendi, voor MA-studenten en senior-wetenschappers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger