Graduiertenkolleg: Biografie in historische context
Workshop over biografie en familiegeschiedenis

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 10 juni 2011 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut
Informatie: Duitsland Instituut i.s.m. SIM (Universiteit Utrecht)
Toegang: vrij toegankelijk, op aanmelding, n.colin@uva.nl

Het familiegeheugen ontstaat in de dialoog – doordat herinneringen aan personen en gebeurtenissen uit de gemeenschappelijke geschiedenis steeds weer collectief verhaald worden. Op deze workshop, die georganiseerd wordt door het Duitsland Instituut in samenwerking met Nicole Immler van het Netherlands Institute of Human Rights (SIM, Universiteit Utrecht), zullen vragen centraal staan over het ont­staansproces van (familie)biografieen. Waaruit bestaat de wisselwerkingen tussen biografie en familiegeheugen? En die tussen communicatieve en collectieve herinnering? Kan een individueel subject los van zijn familiegeschiede­nis worden begrepen? Welke invloed hebben de familiai­re context of zelfs nationale narratieven op persoonlijke Selbsterzählungen?

David Barnouw is verbonden aan het Institute for War, Holocaust and Genocide Studies (NIOD) en houdt zich bezig met de Nederlandse herinneringscultuur, in het bijzonder over Anne Frank.

De literatuurwetenchapster Kerstin Hausbei is Maître de conférence aan de Sorbonne Nouvelle in Parijs, en gespecialiseerd op theaterstudies en intertextualiteit.

Barbara Henkes is als universitair docent verbonden aan de sectie Moderne Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen met als aandachtsgebied geschiedenis van de politieke cultuur.

De Duitse historica Nicole L. Immler werkt aan het Netherlands Institute of Human Rights (SIM) aan de Universiteit Utrecht en onderzoekt momenteel de wisselwerkingen tussen herstelbetalingen en familieherinneringen. Ze schreef een proefschrift over het familiegeheugen van de Wittgensteins (2011).

Het Graduiertenkolleg van het DIA wordt financieel ondersteund door de Deutscher Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich speciaal op promovendi die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, met de Nederlands-‐Duitse betrekkingen en met Duitsland in Europa. De bijeenkomsten staan ook open voor andere promovendi, voor MA‐studenten en senior‐wetenschappers.

Gespreksleiding: Nicole Colin

Uitnodiging (pdf)

Meer over het Graduiertenkolleg

 

 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger