Dans | Roughhouse
met medewerking van Richard Siegal en Ensemble Schauspiel Köln

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 11 juni 2019 om 20:30 uur tot 12 juni 2019 om 20:30 uur
Locatie: Leidseplein 26, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels met Nederlandse ondertiteling
Toegang: €15-35 via https://www.hollandfestival.nl
Dans | Roughhouse
© Thomas Schermer

Op 11 en 12 mei vindt de dans roughhouse van Richard Siegal in samenwerking met auteurs van Schauspiel Köln plaats. Roughhouse verwijst naar een vroege fase in de menselijke ontwikkeling en is een speelse kritiek op de 21-eeuwse realiteit.

Een hypernerveus, dada-achtig stripverhaal, zo zou Roughhouse gekarakteriseerd kunnen worden. Choreograaf Richard Siegal – artistiek directeur van Ballet of Difference – laat tekst en beweging op elkaar klappen in deze kritische blik op de 21e-eeuwse mediawereld, waarin geweld en waarheid op absurde wijze ambigu zijn geworden. De cast van negen dansers en acteurs tuimelt over elkaar heen in snelle frasen en halsbrekende toeren waarin veel ruimte is voor slapstick. De titel 'Roughhouse' komt van het Engelse woord roughhousing, dat verwijst naar de gecontroleerde agressie van kinderen tijdens het stoeien. In 'Roughhouse' staan de dansers en acteurs allemaal op dezelfde onstabiele ondergrond, en worden ze gedwongen om uit hun comfortzone te treden en net zo genadeloos om te gaan met hun woorden als met hun lichaam.

Richard Siegal debuteert dit jaar op het Holland Festival met Roughhouse. De voorstelling is een samenwerking tussen zijn eigen ensemble Ballet of Difference en acteurs van Schauspiel Köln. Roughhouse is een speelse kritiek op de 21-eeuwse realiteit, waarin we in toenemende mate de wereld indirect ervaren, via de media. De titel verwijst naar een vroege fase in de menselijke ontwikkeling. Het moment waarop een kind de grenzen van het eigen en andermans lichaam leert ontdekken door middel van stoei- en worstelspelletjes. Tijdens dit zogenaamde 'roughhousing' leren kinderen hun kracht en agressie te kanaliseren en diverse sociale rollen aan te nemen – een cruciale fase in het socialisatieproces van de mens. In Roughhouse gebruikt Siegal dit principe als uitgangspunt. De voorstelling toont het snijvlak waarop spel niet meer leuk is, maar pijn doet.

Naast de choreografie en regie was Siegal ook verantwoordelijk voor de tekst, die dient als motor van de voorstelling. Het is een grillige woordenstroom van hashtags zoals #metoo, sociaalgeëngageerde protesten, politiek-correcte tirades en diverse vormen van controversiële taaluitingen. Siegal onderzoekt zo taal die op politiek correcte wijze rekening wil houden met gevoeligheden, maar tegelijkertijd de vrijheid eist om alle taboes te doorbreken. Hij laat zien hoe de mens zich bezig houdt met alliantievorming, samenwerking, integratie en uitsluiting. Roughhouse stelt de vraag: als iedereen een eigen waarheid heeft, hoe kunnen we elkaar dan nog begrijpen? En wat betekent dat voor onze samenleving?

De Amerikaanse danser en choreograaf Richard Siegal (1980) is sinds 1997 een invloedrijke speler in de Duitse dans- en theaterwereld. Siegal groeide op in stadje in New Hampshire, en streek uiteindelijk neer in Duitsland, waar hij van 1997 tot 2005 solist was bij Ballett Frankfurt, onder leiding van William Forsythe. In 2005 startte hij een eigen multidisciplinair ensemble, The Bakery, om zijn ambities als choreograaf en theatermaker te realiseren. Zijn werk werd onder andere bekroond met de Bessie Award, de Deutsche Theaterpreis Der Faust, de prijs van Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques en de Münchner Tanzpreis. 

Tickets zijn te bestellen via hollandfestival

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger