Duits-Nederlandse conferentie | Citizenship and World War II (uitgesteld)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 20 maart 2020 om 09:00 uur
Locatie: Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, Arnhem
Informatie: Voertaal: Engels
Toegang: Gratis toegang | Aanmelden is verplicht en kan tot 10 maart via de website van Citizenship and WOII.
Duits-Nederlandse conferentie | Citizenship and World War II (uitgesteld)
© HAN University of Applied Sciences

De Tweede Wereldoorlog en de Holocaust bieden een belangrijke context voor burgerschapseducatie. Het onderwijs, musea en herinneringscentra in Nederland en Duitsland proberen via oorlogsverhalen van toen, thema’s als discriminatie, racisme, antisemitisme en andere vormen van uitsluiting aan de orde te stellen.

Voor veel betrokkenen in de educatieve sector (scholen, beleidsmakers, curriculumontwikkelaars of museum- en instellingsmedewerkers) is het niet eenvoudig deze bewustwording te creëren. Het voornaamste doel van deze bijeenkomst is dan ook om beleid, kennis en best practices te delen. Professionals uit beide landen stellen hun ideeën, projecten en materiaal voor; telkens met het doel om betekenisvolle relaties tussen burgerschapsvorming en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te laten zien.

De doelgroep is breed: Nederlandse en Duitse docenten in PO, VO, MBO en hoger onderwijs, medewerkers van WO2-musea en WO2-instellingen, educatieve beleidsmakers in Nederland en Duitsland en studenten. De dagvoorzitter is Eveline van Rijswijk. 

Dit evenement vindt plaats in het kader van de lustrumactiviteiten rondom ‘75 jaar vrijheid’. 

Programma

09.30-11.00 uur | 
Lezingen door de Britse historicus Keith Lowe en de Nederlandse rechtsfilosoof Tamar de Waal.

11.30-15.30 uur |
Twee workshoprondes met bijdragen van: Anne Frank Stichting (Amsterdam), HAN University of Applied Sciences (Nijmegen), Nationaal Comité 4 en 5 mei (Amsterdam), ProDemos (Den Haag), Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 (SMH), 7xJung (Berlijn), Anne Frank Zentrum Berlin, Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma (Heidelberg), Haus der Wannsee-Konferenz (Berlijn) en International Holocaust Remembrance Alliance (Berlijn)

Tussen de beide workshoprondes is er een lunch. 

15.30-16.30 uur |
Afsluitende pitches door vijf directeuren van Nederlandse herinneringscentra/ -musea:
Joods Cultureel Kwartier, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Vrijheidsmuseum Groesbeek en Nationaal Onderduikmuseum Aalten.

16.30-17.00 uur | 
Afsluiting door Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en borrel.

Aanmelden
Aanmelden is verplicht en kan tot 10 maart. Na registratie ontvangt u meer informatie over het programma en praktische zaken.

HAN University of Applied Sciences in samenwerking met VGN KleioProvincie GelderlandNationaal Comité 4 en 5 mei, Rijksoverheid, vfonds & Duitsland Instituut Amsterdam. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger