Zeithistorische Perspektiven: Frank Bösch
Moving History: Television and Holocaust in Germany and Europe since the 1950s

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 19 mei 2014 om 17:00 uur
Locatie: P.C. Hoofthuis zaal 1.05, Spuistraat 134, Amsterdam
Informatie: Voertaal Engels. Toegang vrij, borrel na afloop
Toegang: Aanmelden via Krijn Thijs van het Duitsland Instituut, E: K.Thijs@uva.nl, T: 020-525 5394
Zeithistorische Perspektiven: Frank Bösch
© Zentrum für Zeithistorische Forschung

In talloze studies is de omgang met het nationaalsocialisme na 1945 geanalyseerd. De rol die de televisie hierbij speelde wordt daarbij echter zelden meegewogen, terwijl het bereik hiervan bijzonder groot was. Bösch schetst in zijn lezing hoe de televisie al vanaf ca. 1960 belangrijke impulsen gaf, die een stempel drukten op de herinneringscultuur alsook de geschiedschrijving.

De bewegende geschiedenis raakte mensen emotioneel meer dan andere media. In de Bondsrepubliek brak de televisie verschillende taboes, niet in de laatste plaats vanwege de transnationale circulatie van films en beelden. Frank Bösch geeft vanuit deze historische context tegenwicht aan het verwijt dat geschiedenis op tv slechts een trivialiserende functie heeft.

Frank Bösch is directeur van het Zentrum für Zeithistorische Forschung in Potsdam en publiceert breed over media en de contemporaine geschiedenis van Duitsland en Europa, waaronder 'Mediengeschichte. Vom asiatischen Buchdruck zum Fernsehen' (Frankfurt 2011) en 'Öffentliche Geheimnisse. Skandale, Politik und Medien in Deutschland und Großbritannien 1880-1914' (München 2009). Eerder leidde hij in Gießen het Graduiertenkolleg over “Transnationale Medienereignisse” en binnenkort verschijnt 'Antworten auf die Krise. Globale Umbrüche in die Gegenwart um 1979' (München).

Zeithistorische Perspektiven 

De reeks 'Zeithistorische Perspektiven' is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie >> 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger