Graduiertenkolleg: Stadtgedächtnis und Statussymbol im neuen Berlin

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 5 februari 2010 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b
Informatie: Aanmelden verplicht via: Nicole Colin, 020-5255396, colin@dia.uva.nl of Krijn Thijs, 020-5255394, thijs@dia.uva.nl
Toegang: Gratis

Programma:
Thomas Schaarschmidt
(Potsdam): Geschichte als Last und Ressource. Die Erinnerungslandschaft der deutschen Hauptstadtregion
Michael S. Cullen
(Berlin): Der Umbau des Reichstages und die Spuren seiner Geschichte
Willem Melching
(Amsterdam): Commemorating heroes and victims in Berlin
Michiel Lippus
(Utrecht): Wie „neu“ ist das „neue Berlin“? Kommentar zur städteräumlichen Struktur.

Met regelmaat besteedt het Graduiertenkolleg aandacht aan interdisciplinair onderzoek naar de stad Berlijn – het symbolische centrum van het herenigde Duitsland. Intussen kan de stedelijke herinrichting van de vroege jaren negentig met groeiende afstand worden bezien. En tegelijk blijven nieuwe projecten voor discussies zorgen, zoals bijvoorbeeld de wederopbouw van het Stadtschloss of het ontwerp van een Freiheitsdenkmal. De workshop wil uitwisseling over lopende onderzoeksprojecten stimuleren en biedt deelnemers veel gelegenheid tot discussie.
Michael S. Cullen
is journalist en historicus en geldt als groot pleitbezorger van het Rijksdaggebouw in Berlijn. Hij was nauw betrokken bij Christo’s verhullingsproject en was adviseur bij de verbouwing van het parlement.
Thomas Schaarschmidt
is projectleider van de afdeling Geschichte und Gedächtnis aan het Zentrum für Zeithistorische Forschung in Potsdam. Hij doet onderzoek naar de politieke cultuur en de antitotalitaire consensus in de Berlijnse Republiek.
Willem Melching
is historicus aan de UvA en publiceerde veelvuldig over de Duitse en Berlijnse geschiedenis.
De geograaf Michiel Lippus won met zijn scripte over stedenbouwkundig erfgoed in Oost-Berlijn vorig jaar de Volkskrant/DIA-Scriptieprijs.
Krijn Thijs
(DIA): moderatie

DIA Graduiertenkolleg
In samenwerking met de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) onderhoudt het DIA sinds 2001 een Graduiertenkolleg, dat ongeveer 12 keer per jaar bijeenkomt. Het forum biedt via onderzoeksmiddagen, conferenties en colloquia de mogelijkheid om gerenommeerde wetenschappers uit binnen- en buitenland in kleine kring te ontmoeten en om eigen onderzoeksprojecten aan collega's en medepromovendi te presenteren.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger