Boekpremière & (Onderwijs)debat | Duitsland 1918-1991
Met Marike Barendse, James Kennedy en Joanne Rullens.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 1 december 2020 om 16:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Livestream via Youtube
Informatie: Voertaal: Nederlands. Stuur voor meer informatie en aanmelding een e-mail aan aanmeldingen-dia@uva.nl
Toegang: Vrije toegang. Aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl
Boekpremière & (Onderwijs)debat | Duitsland 1918-1991
© DIA

Met het oog op het nieuwe eindexamen geschiedenis lanceert het DIA de bundel ‘Duitsland 1918-1991. Twintig vensters op een bewogen eeuw’, met een speciale uitbreiding voor het onderwijs. Redacteur Krijn Thijs gaat in gesprek met historicus James Kennedy, docent Marike Barendse en redacteur Joanne Rullens over de invulling van deze nieuwe ‘historische context’ en de actualiteit van de moderne Duitse geschiedenis voor de wereld van nu.

Hoe beïnvloeden de ervaringen uit de Duitse twintigste eeuw – van Weimarrepubliek en nationaalsocialisme tot deling en eenwording – onze historische oriëntatie in het heden? En de huidige verhoudingen in Europa? Hoe kijken we aan het begin van onze eeuw terug op die geschiedenis? En hoe kun je zulke vragen betrekken bij het geschiedenisonderwijs? Daarover spreekt Krijn Thijs, historicus bij het DIA en redacteur van het boek 'Duitsland 1918-1991. Twintig vensters op een bewogen eeuw' (uitgeverij Boom) met twee gasten: James Kennedy, historicus, decaan van het University College Utrecht en voorzitter van de canoncommissie en Marike Barendse van het Vossius Gymnasium Amsterdam en geschiedenisdocent van het jaar 2019. Daarbij wordt een brug geslagen naar de vernieuwde Historische Context 'Duitsland in Europa 1918-1991', onderdeel van het vernieuwde CE geschiedenis voor havo en vwo. Joanne Rullens, historica en docent Duits, geeft toelichting op het door haar ontwikkelde lesmateriaal in het boek.

Meld u aan en zend een e-mail aan aanmeldingen-dia@uva.nl om de link naar de livestream te ontvangen. Tijdens de online-bijeenkomst is het mogelijk om via de chatfunctie vragen te stellen.

Over het boek:

In twintig hoofdstukken biedt de bundel 'Duitsland 1918-1991. Twintig vensters op een bewogen eeuw' (uitgeverij Boom) een handzame kennismaking met de Duitse geschiedenis vanaf het begin van de Weimarrepubliek tot het einde van de Koude Oorlog. Er komen klassieke vraagstukken aan de orde, zoals de ondergang van Duitslands democratie in 1933, de opkomst van het nationaalsocialisme, de systeemconcurrentie tussen Oost- en West-Duitsland, de Europese integratie en de val van de Muur in 1989. Maar ook minder bekende thema’s krijgen de ruimte, zoals de beladen echo van het koloniale verleden in Afrika, de opvallende carrière van de Volkswagen Kever en de specifiek Oost-Duitse ervaringen tijdens de snelle eenwording na 1990. Deze speciale editie voor het onderwijs is uitgebreid met stukken over de vernieuwde Historische Context ‘Duitsland in Europa 1918–1991’. Het boek geeft handvatten voor behandeling van de actualiteit in de les en biedt verdiepende en verbredende opdrachten.

Het boek is per 1 december a.s. te bestellen via onze webshop. De link naar de besteloptie activeren wij aansluitend aan de lancering. Deelnemers aan deze livestream kunnen tot en met 5 december gebruik maken van een kortingscode, die wij tijdens de livestream bekend maken.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger