Duitsland 1918-1991 (Onderwijseditie)
Duitsland 1918-1991
Twintig vensters op een bewogen eeuw
De Duitse geschiedenis blijft onverminderd relevant voor de wereld van nu. Wie actuele gebeurtenissen in de Bondsrepubliek wil begrijpen, of de huidige verhoudingen in Europa, zal steeds geconfronteerd worden met erfenissen uit de twintigste eeuw. Die heeft diepe sporen nagelaten in de collectieve herinnering en in het politieke bewustzijn van de Duitse bevolking.
In twintig hoofdstukken biedt dit boek een handzame kennismaking met de Duitse geschiedenis vanaf het begin van de Weimarrepubliek tot het einde van de Koude Oorlog. Er komen klassieke vraagstukken aan de orde, zoals de ondergang van Duitslands democratie in 1933, de opkomst van het nationaalsocialisme, de systeemconcurrentie tussen Oost- en West-Duitsland, de Europese integratie en de val van de Muur in 1989. Maar ook minder bekende thema’s krijgen de ruimte, zoals de beladen echo van het koloniale verleden in Afrika, de opvallende carrière van de Volkswagen Kever en de specifiek Oost-Duitse ervaringen tijdens de snelle eenwording na 1990.
De bundel is een uitgave i.s.m. Uitgeverij BOOM.
Deze speciale DIA-editie voor het onderwijs is daarbij uitgebreid met stukken over de vernieuwde Historische Context ‘Duitsland in Europa 1918–1991’, geeft handvatten voor behandeling van de actualiteit in de les en biedt verdiepende en verbredende opdrachten.
Bekijk ook:
De erfenis van de 20ste eeuw in de Duitse actualiteit (links bij het lesmateriaal uit het boek)
Tijdlijn CE Geschiedenis: Duitsland in Europa 1918-1991
'Grote lijnen van de Duitse geschiedenis': De Nieuwe Wereld in gesprek met Krijn Thijs