Duitslandweb logo Duitslandweb

Akkoord met Griekenland: reacties Duitse media

Kort nieuws - 13 juli 2015

De eurolanden zijn het eens geworden over nieuwe noodhulp voor Griekenland uit het ESM-fonds in ruil voor strenge hervormingen. Het Griekse parlement moet de plannen uiterlijk woensdag goedkeuren.
De Duitse media zijn niet onverdeeld positief over het akkoord. Door de eeuwige strijd over de oplossing van de Griekse schuldencrisis blijven veel belangrijker zaken liggen, zoals de crisis in Oekraïne, het conflict met Rusland, het vluchtelingenprobleem en TTIP, aldus het commentaar van de FAZ. Dat kan zich tegen de EU gaan keren, waarschuwt de krant. Griechische Schuldenkrise. Die Anbetung des Euros (FAZ.net)
Griekenland en Duitsland hebben er een puinhoop van gemaakt, schrijft de Süddeutsche Zeitung onder de kop: 'Gar nichts ist gut'. Zowel Tsipras als Schäuble zijn door de manier waarop ze zich opstellen een veiligheidsrisico voor de euro. Dat het met de crisis zo ver heeft kunnen komen, ligt aan een verschil aan opvatting van wat politiek is, aldus de Süddeutsche. Voor Merkel betekent politiek dat je je aan de regels houdt, voor andere landen gaat het om het proces en liggen regels niet vast. Einigung mit Griechenland: Gar nichts ist gut (Süddeutsche.de)
Het Handelsblatt schrijft dat het akkoord er uit ziet als een overwinning voor Merkel, maar legt uit waarom het dat niet is en hoe het getouwtrek met Griekenland Duitsland heeft geschaad. Deutscher Stempel für Athen (Handelsblatt)
Spiegel Online noemde de voorstellen van de ministers van Financiën van de eurolanden zondagavond een "Katalog der Grausamkeiten", een bewuste vernedering van Griekenland. Vorschläge der Euro-Gruppe: Der Katalog der Grausamkeiten (Spiegel Online)
Die Zeit veroordeelt het plan van minister Schäuble voor een tijdelijk Grexit, dat hij vrijdag onder enkele eurolanden liet verspreiden. Wat er verder ook gebeurt, dat voorstel heeft bijgedragen aan de verdeeldheid van Europa, aldus Die Zeit. Ein Papier, das Europa spaltet (Zeit Online)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger