Duitslandweb logo Duitslandweb

Vier jaar gevangenisstraf voor boekhouder van Auschwitz Gröning

Kort nieuws - 15 juli 2015

Oud-SS'er en boekhouder in concentratiekamp Auschwitz Gröning (94) is vanmorgen tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat is meer dan het OM geëist heeft. Hij is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord in 300.000 gevallen. Hij heeft als boekhouder 'het vlekkeloos functioneren van de vernietigingsfabriek' mogelijk gemaakt, zo luidde de aanklacht. In 1985 werd een proces tegen Gröning en andere 'schrijftafeldaders' niet doorgezet. Toen werd hun werk niet gezien als medeplichtigheid aan moord. Maar sinds het proces tegen SS'er John Demjanjuk in 2011 is de rechtsopvatting daarover veranderd en hoeft niet meer alleen directe betrokkenheid bij moord te worden bewezen. Gröning zelf bekende aan het begin van het proces al zijn morele schuld. Het is nog onduidelijk of Gröning, die geen goede gezondheid heeft, daadwerkelijk de gevangenis in moet. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger