Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen NRW: SPD in peilingen grootste partij, maar CDU loopt in

Kort nieuws - 10 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Zondag vinden in Noordrijn-Westfalen belangrijke deelstaatverkiezingen plaats. De SPD staat in de nieuwste peilingen nog steeds bovenaan, maar de CDU loopt in.

In Noordrijn-Westfalen regeert de SPD van minister-president Hannelore Kraft met Die Grünen. Volgens de meest recente peilingen halen beide partijen te weinig stemmen om hun coalitie voort te zetten. De SPD staat nu op 33 procent, de CDU loopt met lijsttrekker Armin Laschet in op de sociaaldemocraten en staat nu op 30 procent. De peilingen schommelden nogal de afgelopen weken, maar de CDU in NRW was nog geen enkel moment groter dan de SPD. Wel stonden beide partijen een aantal keer gelijk, eind april op 34 procent en vorige week op 32 procent. 

Die Grünen staan in de nieuwste peiling op 7 procent, de FDP op 13 procent en de AfD zou met 7 procent voor het eerst in het deelstaatparlement van NRW komen. Die Linke staan nu op 5 procent, dat zou net genoeg zijn om de kiesdrempel te halen. Als de SPD de grootste partij blijft, is de vraag met wie ze gaat regeren. Samenwerking met Die Linke heeft Kraft deze week alsnog uitgesloten, zodat een linkse regering niet aan de orde lijkt. 

De verkiezingen in NRW zijn ook belangrijk voor de Bondsdagverkiezingen in september. Als de SPD het zondag slecht doet, is dat ook een probleem voor de landelijke lijsttrekker Martin Schulz. In de landelijke peilingen zakt de SPD sinds een aantal weken, na de enorme opmars onder Schulz sinds januari. Ze staat nu op 27-29 procent, de CDU op 35-36 procent. Bij de deelstaatverkiezingen in Saarland in maart en in Sleeswijk-Holstein vorige week verloor de SPD tegen de verwachting in. Winst in NRW is voor de SPD dus van groot belang. De dag na de verkiezingen in NRW wil het landelijke SPD-bestuur het programma voor Bondsdagverkiezingen vastleggen. Dat moet dan in juni aan het partijcongres worden voorgelegd. Lees meer bij Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Interview: politiek filosoof Luuk van Middelaar over Schulz en over Merkels plannen voor Europa


Lees meer

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

Interview: DIA-wetenschapper Hanco Jürgens was bij campagneoptredens van Merkel en Schulz.


Lees meer

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

Nu de FDP en de AfD in de Bondsdag komen, verandert het Duitse politieke landschap de komende jaren.


Lees meer

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

De ARD houdt geen peilingen in de laatste verkiezingsweek. De zender wil kiezers niet beïnvloeden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger