Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Schulz kondigen elk nieuwe fase in campagne aan

Kort nieuws - 16 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel (CDU) en SPD-lijsttrekker Schulz hebben, na de verkiezingen in NRW, elk een nieuwe fase voor de campagne voor de Bondsdagverkiezingen ingeluid, waarin het om de programma's gaat.

Merkel feliciteerde de CDU-lijsttrekker in NRW Laschet vanuit Berlijn met zijn overwinning en kondigde daarna aan dat de CDU haar verkiezingsprogramma begin juli klaar wil hebben. Onderwijs en onderzoek, binnenlandse en buitenlandse veiligheid en een solide begrotingsbeleid worden de kernpunten van het CDU-verkiezingsprogramma, aldus Merkel. Ook sociale rechtvaardigheid - het centrale punt van SPD-lijsttrekker Schulz - vindt ze belangrijk, zei ze. Ze wees de kritiek van de SPD, dat haar partij te weinig inhoud laat zien, van de hand. In plaats daarvan verweet ze de SPD dat die "nog altijd moeite heeft met het begrip innovatie".

Martin Schulz ontvouwde zijn verkiezingsplannen maandagavond in het ARD-tv-programma 'Farbe bekennen'. Hij noemde de kernthema's van zijn partij "Gerechtigkeit, Zukunft, Europa" (sociale rechtvaardigheid, toekomst, Europa). Daarbij horen een betere verdeling van rijkdom in Duitsland, baanzekerheid en investeringen in onderwijs, scholen en straten. Het thema binnenlandse veiligheid wil Schulz niet aan de CDU overlaten, zei hij, maar hij is tegen meer uitgaven voor defensie. Dat geld investeert hij liever in crèches. Verder wil de SPD de lagere en middeninkomens ontlasten. Ook moet Duitsland zijn begrotingsoverschot van bijna 24 miljard euro investeren, aldus Schulz. De SPD-lijsttrekker herhaalde opnieuw dat hij kanselier wil worden, het liefst van een grote coalitie van SPD en CDU. Op Merkel heeft hij voor dat hij dichter bij de mensen staat, zei hij desgevraagd.

In de peilingen staat de SPD nu op 27 procent en de CDU op 36-37 procent. Lees meer bij Handelsblatt.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Campagne':

CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne

CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne

Schulz zei bij de ZDF dat hij kanselier wordt. Merkel hield haar eerste verkiezingsoptreden in Dortmund.

Lees meer

Bondsdag stemt in met homohuwelijk

Bondsdag stemt in met homohuwelijk

Duitsland krijgt de 'Ehe für alle'. Een meerderheid van de Bondsdagleden heeft daarmee vanmorgen ingestemd.

Lees meer

Groenen krijgen campagne maar niet op gang

Groenen krijgen campagne maar niet op gang

Het gaat niet goed met Bündnis 90/Die Grünen. Hun lijsttrekkers en thema's spreken kiezers niet aan.

Lees meer

Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen

Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen

Bij 'De Staat van Duitsland - Die Wahl' analyseerden wetenschappers en journalisten de komende verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger