Concept-verkiezingsprogramma SPD: eerlijker verdelen, meer veiligheid

Kort nieuws - 17 mei 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de verkiezingsnederlagen in Saarland, Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen wil de SPD met haar verkiezingsprogramma het tij graag weer keren. In het concept-programma ligt de nadruk op een sterke sociale staat, eerlijker verdeling van belastingen en meer veiligheid.

Het concept-programma zou eigenlijk deze week worden gepresenteerd maar na de verkiezingsnederlaag in Noordrijn-Westfalen zondag is dat een week verschoven. Toch is het concept-programma uitgelekt en het staat inmiddels ook op de site van de SPD. Zo laat de partij de kans voorbij gaan met één duidelijke presentatie positieve aandacht te genereren. In juni moet het programma door het partijcongres worden goedgekeurd.

De partij wil onder meer dat werklozen die een opleiding volgen langer recht hebben op een werkloosheidsuitkering voor ze in de bijstand - Hartz IV - belanden, het zogenoemde Arbeitslosengeld Q (Q voor Qualifikation, kwalificatie). In het hoofdstuk over belastingen, dat nog niet in detail is uitgewerkt, gaat het over het zwaarder belasten van hogere inkomens, erfenissen en bedrijfsvermogens en het ontlasten van lagere inkomens met 10 miljard euro. Verder wil de partij het ouders makkelijker maken werk en gezin te combineren en kinderopvang stapsgewijs gratis maken.

Met betrekking tot veiligheidsbeleid - een thema dat de meeste kiezers de CDU toevertrouwen - wil de SPD onder meer 15.000 extra politieagenten en een betere coördinatie bij de federale recherche BKA. Ook wil de partij meer openbare beveiligingscamera's, een thema dat in de SPD omstreden is. Voor de terreurbestrijding vindt de SPD preventie belangrijk en wil ze een Europees openbaar ministerie voor grensoverschrijdende samenwerking. Verder staat in het programma een uitgebreid hoofdstuk over Europa, waarin het gaat over meer investeringen in opleidingen in heel Europa, een sociale unie en een economische regering voor de eurozone. Lees meer bij Zeit Onlinetagesspiegel.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger