Duitslandweb logo Duitslandweb

Macron spreekt over meningsverschillen met Merkel

Kort nieuws - 26 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Franse president Macron heeft donderdagavond in een reactie op het protest van de gele hesjes ook gesproken over "meningsverschillen" met kanselier Merkel.

Macron beloofde de Fransen, vier weken voor de Europese verkiezingen, de inkomensbelasting voor werkenden te verlagen en kleine pensioenen te verhogen, maar hij noemde ook de noodzaak om langer door te werken.

De Franse president sprak daarnaast uit dat Merkel en hij niet op een lijn zitten als het gaat om de Brexit en het klimaatbeleid. Ook over de Europese begrotingspolitiek zijn er meningsverschillen, aldus Macron donderdag. Hij benadrukte tegelijkertijd de "vruchtbare samenwerking" met Duitsland. De bondsregering zit in een lastige situatie, aldus Macron. Duitsland staat volgens de president "waarschijnlijk aan het eind van zijn groeimodel" en heeft sterk van de ongelijkheid in de eurozone geprofiteerd.

De onenigheden over de Brexit waren op de EU-top van 10 april al duidelijk geworden. Duitsland was voor verschuiving van de Brexit-datum, Frankrijk tegen. Dat Duitsland en Frankrijk verschillend denken over het Europese begrotingsbeleid is ook niet nieuw.

Macron is niet de enige die vlak van de Europese verkiezingen afstand lijkt te nemen van de kanselier. Nathalie Loiseau, de Franse lijsttrekker voor Europa van Macrons partij La République en Marche (LRM), verweet Merkel donderdag gebrek aan moed. Lees meer bij Focus Online en Tagesspiegel.de

Macron presenteerde in september 2017 zijn hervormingsplannen voor de Europa. Frankrijk en Duitsland moeten wat hem betreft een nieuwe impuls aan de EU geven. Duitsland zegt dat ook te willen, maar over de concrete uitvoering van de plannen zitten beide landen niet op een lijn. Meer over de Frans-Duitse samenwerking hoor je in de DIA-podcast 'Achtung Europa' 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger