Duitslandweb logo Duitslandweb

Macron spreekt over meningsverschillen met Merkel

Kort nieuws - 26 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Franse president Macron heeft donderdagavond in een reactie op het protest van de gele hesjes ook gesproken over "meningsverschillen" met kanselier Merkel.

Macron beloofde de Fransen, vier weken voor de Europese verkiezingen, de inkomensbelasting voor werkenden te verlagen en kleine pensioenen te verhogen, maar hij noemde ook de noodzaak om langer door te werken.

De Franse president sprak daarnaast uit dat Merkel en hij niet op een lijn zitten als het gaat om de Brexit en het klimaatbeleid. Ook over de Europese begrotingspolitiek zijn er meningsverschillen, aldus Macron donderdag. Hij benadrukte tegelijkertijd de "vruchtbare samenwerking" met Duitsland. De bondsregering zit in een lastige situatie, aldus Macron. Duitsland staat volgens de president "waarschijnlijk aan het eind van zijn groeimodel" en heeft sterk van de ongelijkheid in de eurozone geprofiteerd.

De onenigheden over de Brexit waren op de EU-top van 10 april al duidelijk geworden. Duitsland was voor verschuiving van de Brexit-datum, Frankrijk tegen. Dat Duitsland en Frankrijk verschillend denken over het Europese begrotingsbeleid is ook niet nieuw.

Macron is niet de enige die vlak van de Europese verkiezingen afstand lijkt te nemen van de kanselier. Nathalie Loiseau, de Franse lijsttrekker voor Europa van Macrons partij La République en Marche (LRM), verweet Merkel donderdag gebrek aan moed. Lees meer bij Focus Online en Tagesspiegel.de

Macron presenteerde in september 2017 zijn hervormingsplannen voor de Europa. Frankrijk en Duitsland moeten wat hem betreft een nieuwe impuls aan de EU geven. Duitsland zegt dat ook te willen, maar over de concrete uitvoering van de plannen zitten beide landen niet op een lijn. Meer over de Frans-Duitse samenwerking hoor je in de DIA-podcast 'Achtung Europa' 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer

Podcast: Achtung Europa #3

Podcast: Achtung Europa #3

Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, blikt terug op de Europese verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger