Duitslandweb logo Duitslandweb

Von der Leyen houdt in EP vurig pleidooi voor meer Europa

Kort nieuws - 16 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister Ursula von der Leyen heeft vanmorgen in het Europees Parlement een vurig pleidooi voor meer Europa gehouden. Later vandaag stemt het EP over haar voordracht voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Von der Leyen wil meer Europese eenheid en een betere samenwerking van de Europese lidstaten, zei ze dinsdagochtend in het EP. Ze beloofde een 'Green Deal for Europe', die de EU in 2050 klimaatneutraal moet maken, en versterking van de rechten van werknemers. Ook wil ze, als ze wordt gekozen, een minimumloon invoeren en ervoor zorgen dat techbedrijven meer belasting gaan betalen. Ze wil meer doen voor gelijke behandeling en zegde toe dat de helft van de eurocommissarissen vrouw zal zijn.

Het is de plicht van de EU mensen op de Middellandse Zee te redden, zei ze in het EP. Tegelijkertijd moet de EU meer doen tegen mensensmokkelaars. Daarvoor is meer grensbewaking nodig. Ook wil Von der Leyen het Europese asielsysteem hervormen. Over de Brexit zei ze dat ze bereid is de datum van uittreding verder vooruit te schuiven als dat nodig is. 

De Duitse kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie hield haar speech in drie talen, Duits, Frans en Engels, en sloot af met "Es lebe Europa. Vive l’Europe. Long live Europe. Thank you." Of ze genoeg stemmen haalt, is de vraag. Veel EP-leden zijn het niet eens met de manier waarop ze door de Europese regeringsleiders naar voren is geschoven. Zij wilden dat een van de Spitzenkandidaten van het EP, zoals Manfred Weber of Frans Timmermans, voorzitter zou worden. Maar die kregen geen meerderheid van de regeringsleiders achter zich. De - overigens geheime - stemming is vandaag om 18.00 uur. Lees meer bij tagesschau.deSüddeutsche.de en Spiegel Online

Bekijk de hele speech op het youtubekanaal van de Europese Commissie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger