Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Seehofer wil strengere grenscontroles in heel Duitsland

Kort nieuws - 30 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken wil de grenscontroles in heel Duitsland verscherpen. Vorige week zijn de grenscontroles met Oostenrijk net weer met een half jaar verlengd. 

Seehofers ministerie liet zondag via twitter weten dat hij de zogenoemde Schleierfahndung door de politie aan alle Duitse binnengrenzen wil intensiveren. Schleierfahndung is een steekproefsgewijze controle van mensen in Duits gebied direct achter de grens met bijvoorbeeld Oostenrijk, Nederland of Frankrijk. Er is geen speciale aanleiding of verdenking nodig voor de controles. De politie voert die uit met een soort 'vliegende brigades'. Ze controleert bijvoorbeeld in treinen en hoopt daarbij criminelen op te sporen, maar ook asielzoekers die Duitsland niet in mogen. 

Doel van de intensievere grenscontroles nu is het tegenhouden van migranten uit niet-EU-landen die vanuit andere Europese landen naar Duitsland komen, staat in de tweet van het ministerie.

Duitsland heeft in principe open grenzen, zoals in het verdrag van Schengen is vastgelegd. Met dat verdrag hebben 26 Europese landen afgesproken de grenscontroles aan hun binnengrenzen af te schaffen. In speciale situaties mogen wel tijdelijk grenscontroles plaatsvinden. In 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, was Duitsland het eerste land dat weer tijdelijke grenscontroles invoerde. Dat was aan de grens met Oostenrijk. Via die grens kwam het merendeel van de vluchtelingen Duitsland binnen. Sindsdien heeft Duitsland de grenscontroles met Oostenrijk steeds verlengd.

Er is veel kritiek op Seehofers aankondiging. De Groenen noemen het een anti-Europees signaal en de SPD wil dat dit soort beslissingen in overleg met andere Europese landen wordt genomen. Bovendien zou de politie de mankracht niet hebben voor een intensivering van de grenscontroles. Lees meer bij tagesschau.de

Zie ook op Duitslandweb:
Zo zijn de Duitse grenscontroles geregeld (2018)

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat betekent dit voor Duitsland?

Lees meer

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger