Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Seehofer wil strengere grenscontroles in heel Duitsland

Kort nieuws - 30 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken wil de grenscontroles in heel Duitsland verscherpen. Vorige week zijn de grenscontroles met Oostenrijk net weer met een half jaar verlengd. 

Seehofers ministerie liet zondag via twitter weten dat hij de zogenoemde Schleierfahndung door de politie aan alle Duitse binnengrenzen wil intensiveren. Schleierfahndung is een steekproefsgewijze controle van mensen in Duits gebied direct achter de grens met bijvoorbeeld Oostenrijk, Nederland of Frankrijk. Er is geen speciale aanleiding of verdenking nodig voor de controles. De politie voert die uit met een soort 'vliegende brigades'. Ze controleert bijvoorbeeld in treinen en hoopt daarbij criminelen op te sporen, maar ook asielzoekers die Duitsland niet in mogen. 

Doel van de intensievere grenscontroles nu is het tegenhouden van migranten uit niet-EU-landen die vanuit andere Europese landen naar Duitsland komen, staat in de tweet van het ministerie.

Duitsland heeft in principe open grenzen, zoals in het verdrag van Schengen is vastgelegd. Met dat verdrag hebben 26 Europese landen afgesproken de grenscontroles aan hun binnengrenzen af te schaffen. In speciale situaties mogen wel tijdelijk grenscontroles plaatsvinden. In 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, was Duitsland het eerste land dat weer tijdelijke grenscontroles invoerde. Dat was aan de grens met Oostenrijk. Via die grens kwam het merendeel van de vluchtelingen Duitsland binnen. Sindsdien heeft Duitsland de grenscontroles met Oostenrijk steeds verlengd.

Er is veel kritiek op Seehofers aankondiging. De Groenen noemen het een anti-Europees signaal en de SPD wil dat dit soort beslissingen in overleg met andere Europese landen wordt genomen. Bovendien zou de politie de mankracht niet hebben voor een intensivering van de grenscontroles. Lees meer bij tagesschau.de

Zie ook op Duitslandweb:
Zo zijn de Duitse grenscontroles geregeld (2018)

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

De worst van Adenauer

De worst van Adenauer

Wat Konrad Adenauer met de ruzie in de Europese Unie om smaakvolle namen voor vegetarische producten te maken heeft.

Lees meer

Podcast: Een assertiever Duitsland

Podcast: Een assertiever Duitsland

Oud-topdiplomaat Tom de Bruijn spreekt over de steeds assertievere rol van Duitsland in Europa.

Lees meer

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Kijk terug: Hoe zijn de gevolgen van de Duitse eenwording 30 jaar later nog zichtbaar, in Duitsland en Europa?

Lees meer

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger