Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag maakt weg vrij voor Nordstream 2

Kort nieuws - 14 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft ingestemd met de implementatie van een EU-richtlijn voor Nordstream 2. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de omstreden gaspijplijn. 

Nordstream 2 moet Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland brengen. De 1200 kilometer lange leiding moet volgend jaar in gebruik worden genomen en jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas naar Duitsland transporteren. Het project is omstreden omdat het de afhankelijkheid van de EU van Russische grondstoffen vergroot. Ook schaadt het de belangen van Oost-Europese landen. Zo betekent het project voor Oekraïne, nu een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas, het verlies van een belangrijke inkomstenbron.

De Europese Commissie schreef in april een richtlijn voor gasleidingen voor. Daarin is onder meer bepaald dat Europese energieregels ook gelden voor gasleidingen die Europese lidstaten binnenkomen vanuit niet-EU-landen. Volgens deze regels mogen de productie van gas en het beheer van de leiding niet in één hand liggen. Zo moet rechtszekerheid worden gecreëerd. Duitsland heeft de implementatie van deze richtlijn, die de EU meer medezeggenschap geeft, eerder steeds geblokkeerd.

De Groenen hebben veel kritiek op de manier waarop de richtlijn nu alsnog is aangenomen. Volgens de oppositiepartij zijn productie en beheer straks nog steeds niet gescheiden en ook zou er geen regeling zijn getroffen voor Oekraïne. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD verdedigen de pijpleiding en het Bondsdagbesluit. Volgens hen zorgt Nordstream 2 voor een grotere garantie van gasleveranties en voor stabielere prijzen. Ook wordt de EU-richtlijn volgens hen 1 op 1 geïmplementeerd. Lees meer bij welt.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

'Een pak van m'n hart', zei Merkel na de laatste EU-top. Een terugblik op het Duitse voorzitterschap.

Lees meer

Podcast: De Duitse lobby in de EU

Podcast: De Duitse lobby in de EU

Journalist Hans von der Burchard biedt vanuit Brussel een blik achter de schermen van de Duitse lobby in de EU.

Lees meer

De worst van Adenauer

De worst van Adenauer

Wat Konrad Adenauer met de ruzie in de Europese Unie om smaakvolle namen voor vegetarische producten te maken heeft.

Lees meer

Podcast: Een assertiever Duitsland

Podcast: Een assertiever Duitsland

Oud-topdiplomaat Tom de Bruijn spreekt over de steeds assertievere rol van Duitsland in Europa.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger