Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag maakt weg vrij voor Nordstream 2

Kort nieuws - 14 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft ingestemd met de implementatie van een EU-richtlijn voor Nordstream 2. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de omstreden gaspijplijn. 

Nordstream 2 moet Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland brengen. De 1200 kilometer lange leiding moet volgend jaar in gebruik worden genomen en jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas naar Duitsland transporteren. Het project is omstreden omdat het de afhankelijkheid van de EU van Russische grondstoffen vergroot. Ook schaadt het de belangen van Oost-Europese landen. Zo betekent het project voor Oekraïne, nu een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas, het verlies van een belangrijke inkomstenbron.

De Europese Commissie schreef in april een richtlijn voor gasleidingen voor. Daarin is onder meer bepaald dat Europese energieregels ook gelden voor gasleidingen die Europese lidstaten binnenkomen vanuit niet-EU-landen. Volgens deze regels mogen de productie van gas en het beheer van de leiding niet in één hand liggen. Zo moet rechtszekerheid worden gecreëerd. Duitsland heeft de implementatie van deze richtlijn, die de EU meer medezeggenschap geeft, eerder steeds geblokkeerd.

De Groenen hebben veel kritiek op de manier waarop de richtlijn nu alsnog is aangenomen. Volgens de oppositiepartij zijn productie en beheer straks nog steeds niet gescheiden en ook zou er geen regeling zijn getroffen voor Oekraïne. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD verdedigen de pijpleiding en het Bondsdagbesluit. Volgens hen zorgt Nordstream 2 voor een grotere garantie van gasleveranties en voor stabielere prijzen. Ook wordt de EU-richtlijn volgens hen 1 op 1 geïmplementeerd. Lees meer bij welt.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger