Duitslandweb logo Duitslandweb

Macron en Merkel komen met Frans-Duits crisisplan

Kort nieuws - 18 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Frankrijk en Duitsland hebben maandagmiddag gezamenlijk een plan gepresenteerd om als Europese Unie gezamenlijk de coronacrisis te boven te komen. Ze kondigden aan de EU-begroting met 500 miljard te willen uitbreiden.

De 500 miljard zou door de lidstaten op de financiële markten moeten worden opgenomen en op lange termijn ook moeten worden terugbetaald. Dit geld zou dan aan de EU-begroting worden toegevoegd en de komende jaren worden besteed aan de meest getroffen regio's en de meest getroffen sectoren. Deze lasten worden dan dus gedragen door alle Europese landen samen, niet door degenen die profiteren van deze hulp.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron benadrukten dat het een voorstel is, waarover de 27 lidstaten nu nog moeten beslissen. Beide regeringsleiders hebben het wel afgestemd met de Europese Commissie. "Iedereen is van harte uitgenodigd dit voorstel te verbeteren of aan te vullen", zei Macron.

"Duitsland en Frankrijk nemen het op voor een gezamenlijk Europa", zei Merkel tijdens een persconferentie in Berlijn, waarbij via videoverbinding ook Macron aanwezig was. "De cohesie staat door de grote economische problemen onder druk." Het zou gaan om een buitengewone, eenmalige krachtinspanning, waartoe Frankrijk en Duitsland bereid zijn.

De extra investeringen zouden ook de digitalisering en het duurzaamheidsbeleid, de zogenoemde Green Deal, ten goede moeten komen. Merkel zei ook dat Europa lessen moeten trekken uit deze pandemie en in de gezondheidssector de EU meer competenties moet geven, zodat er bijvoorbeeld gezamenlijke pandemieplannen zijn en gezamenlijke medicijn- en materiaalvoorraden.

Op de vraag wat dit voorstel Duitsland kost, antwoordde Merkel: We dragen 27 procent van de Europese meerjarenbegroting, dus dat geldt ook voor deze 500 miljard. Deze aflossingen worden nog jarenlang onderdeel van onze eigen Duitse begroting. De Bondsdag moet wel altijd beslissen over de Duitse middelen die naar Europa gaan.

Reizen

Macron verwacht pas half juni Europese afspraken over het vrij reizen van toeristen binnen de EU-lidstaten deze zomer, zei hij desgevraagd. "Het zal geen normaal toerisme-seizoen zijn", voegde Merkel daaraan toe. Lees meer bij Tagesschau

screenshot persconferentie Merkel en Macron

Reacties

Eric - 19 mei 2020 23:18

We hebben echt niets meer te vertellen.
En dan maar zeggen dat andere landen dictatuur hebben,wat hebben wij dan.

Reageer
Lootje200 - 19 mei 2020 12:07

En weer gaat, let op ,Rutte tekenen bij het kruisje, wij ,burgers, van nederland hebben namelijk niets, maar dan ook niets in te brengen in brussel. Grondwet ondergeschikt aan brussel (welke idiote regering heeft dat beslist), souveraniteit kwijt, alleen nog fungeren als pin automaat voor de zuidelijke landen. Graag weer naar de EEG. Of overgaan naar FvD.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland wordt weer hoogrisicogebied. Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger