Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie 30 jaar eenheid: Oost-Duitsers en migranten voelen zich tweederangs

Kort nieuws - 8 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Dertig jaar na de Duitse hereniging heeft de Bertelsmann Stiftung inwoners uit de hele Bundesrepublik gevraagd naar hun denkbeelden over de nieuwe maatschappij die in 1990 is ontstaan en hun positie daarin. Daarin blijken overeenkomsten tussen Oost-Duitsers en migranten.

In beide groepen geeft 60 procent van de deelnemers aan dat ze zich tweederangsburgers voelen. West-Duitsers hebben dat gevoel veel minder. West-Duitsers vinden dat ze meer erkenning verdienen voor hun financiële bijdrage aan de hereniging, terwijl Oost-Duitsers vinden dat ze meer erkenning verdienen voor de vreedzame revolutie die de hereniging mogelijk maakte.

Voor Oost-Duitsers is het feit dat ze uit Oost-Duitsland komen nog zeer belangrijk voor hun identiteit, terwijl West-Duitsers hun herkomst als minder relevant ervaren. Uit de diepte-interviews met migranten kwam naar voren dat velen van hen ervaringen hebben waarin ze niet als burger met gelijke rechten werden behandeld, ook al hebben ze in hun beleving aan alle maatschappelijke eisen voldaan. Lees meer over de studie bij de Bertelsmann Stiftung of bekijk een video-item van 3Sat.  

De diepte-interviews die deel uitmaakten van de studie zijn gebruikt in een documentaire die woensdag 9 september om 20.15 op 3Sat wordt uitgezonden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over '30 jaar na de Muur':

De nieuwe Ossi

De nieuwe Ossi

Het Brandenburgse dorp waar Merlijn Schoonenboom sinds kort woont, staat te boek als ‘de gemeente waar de 'Wende' het best is gelukt’.


Lees meer

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

Dertig jaar geleden bestormden demonstranten het hoofdkwartier van de geheime dienst van de DDR.


Lees meer

Een dag met veel gezichten

Een dag met veel gezichten

Studente Duitslandstudies Lisa Takken vierde mee in Berlijn, op 9 november. Voor Duitslandweb schreef ze deze gastbijdrage.


Lees meer

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Onze redacteur Lynn Stroo was op 9 november bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger