Duitslandweb logo Duitslandweb

Drie mogelijke kampbewakers Auschwitz opgepakt

Kort nieuws - 20 februari 2014

De politie in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht kampbewaarder in Auschwitz te zijn geweest. Ze zijn 88, 92 en 94 jaar oud. Ze konden worden gearresteerd door onderzoek van de Zentralstelle zur Aufklärung von NS-Verbrechen, het onderzoekscentrum voor nazi-misdadaen in Ludwigsburg. Ook vorig jaar werd een hoogbejaarde man opgepakt vanwege zijn rol als kampbewaarder in Auschwitz. De arrestaties zijn het gevolg van het Demjanjuk-proces van 2011. Demjanjuk is niet veroordeeld voor specifieke misdaden, maar voor zijn aanwezigheid als bewaker in een concentratiekamp. Dat was volgens de rechter voldoende om hem voor medeplichtigheid aan moord te kunnen veroordelen. Door deze jurisprudentie kunnen nog zeker vijftig kampbewaarders voor de rechter te kunnen worden gebracht, is de verwachting. Lees meer bij Focus Online >> 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger