Duitslandweb logo Duitslandweb

Lizzy Timmers wint belangrijke prijs met Theaterhaus Jena

Kort nieuws - 16 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Theaterhaus Jena, met een Nederlandse artistieke leiding, heeft de Theaterpreis des Bundes 2023 gewonnen in de categorie Stadttheater und Landesbühnen (stadstheaters en deelstaatpodia). 

Het Ballhaus Naunynstraße in Berlijn won in de hoofdcategorie en krijgt een prijzengeld van 200.000 euro. Het Lofft in Leipzig kreeg de prijs in de categorie Freie Produktionshäuser (vrije productiehuizen). Het Chamäleon in Berlijn werd tot winnaar verkozen in de categorie Privattheater und Gastspielhäuser. Schauspielhaus Jena, Lofft en Chamäleon krijgen ieder 100.000 euro.

Van 2018 tot 2022 had het Nederlandse theatercollectief Wunderbaum de artistieke leiding van Theaterhaus Jena. Lizzy Timmers, partner van Wunderbaum-acteur Walter Bart, verhuisde mee naar Jena en nam vorig jaar samen met Wunderbaum-ontwerper Maarten van Otterdijk de artistieke leiding van het theater over. Timmers is ook artistiek directeur.

De jury waardeert de vernieuwende structuur en de kwaliteit van de voorstellingen. Een ensembleraad beslist mee over de producties. De voorstellingen zijn volgens de jury dicht op de actualiteit en dicht bij de samenleving en het gezelschap zoekt steeds weer vernieuwende samenwerkingen. Lees meer bij Fonds Daku en bij MDR en lees ook op Duitslandweb:

Theatermakers geen vreemden meer in Jena (19 april 2019)

 

Tags: Theater, Jena

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger