Katja Geelhoed

‘Ik ben 'heimatlos', maar voel me overal thuis’

Achtergrond - 9 oktober 2014 - Auteur: Katja Geelhoed ‘Ik ben 'heimatlos', maar voel me overal thuis’
Sonja Müller (38) groeide op in Leipzig en herinnert zich nog dat haar moeder in 1989 mee liep met de Montagsdemonstrationen, het protest tegen het DDR-regime. "Mijn vader bleef thuis, voor het geval dat zij gearresteerd zou worden.” Tegenwoordig woont ze in Berlijn, waar ze werkt als tekstschrijver en redacteur. Drie vragen over haar wortels in de DDR.

Lees meer

De Lezing: Gedichten uit Berlijn

Achtergrond - 25 juni 2013 - Auteur: Katja Geelhoed De Lezing: Gedichten uit Berlijn
De alomtegenwoordigheid van poëzie in Berlijn verraste dichter en recensent Erik Lindner. Hij wil Nederland laten meegenieten en liet werk van tien dichters vertalen. Het resulteerde in een nummer van literair tijdschrift 'Terras' dat geheel gewijd is aan poëzie en proza uit Berlijn. Vrijdag 28 juni wordt het gepresenteerd in Amsterdam.

Lees meer

Inval in Zionskirche: het begin van het einde

Achtergrond - 30 november 2012 - Auteur: Katja Geelhoed Inval in Zionskirche: het begin van het einde
Het is november 1987. Na een uitgebreide bespieding valt de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi binnen in de Zionskirche in Berlijn. In de kerk is de oppositionele Umwelt-Bibliothek gehuisvest. Dat het SED-bewind een kerk binnenvalt maakt massaal protest los. Zo bereikt de Stasi het omgekeerde van wat de dienst voor ogen had.

Lees meer

De taal van Pina

Achtergrond - 6 juli 2011 - Auteur: Katja Geelhoed De taal van Pina
De film ´Pina´ van Wim Wenders gaat donderdag in première in Nederland. Wenders maakte een eerbetoon in 3D aan de in 2009 overleden danseres en choreografe Pina Bausch. Tjitske Broersma danste in de jaren zeventig bij Bausch. In een gesprek met Duitslandweb vertelt ze over het samenwerken met de vrouw die met haar danstheater de taal van dans veranderde.

Lees meer

De Kurfürstendamm

Achtergrond - 18 mei 2011 - Auteur: Katja Geelhoed De Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm is jarig. 125 jaar geleden reed de eerste tram door de straat, die vervolgens uitgroeide tot de bekendste boulevard van Duitsland. De straat was het kloppend hart van de Berlijnse avantgarde in de jaren twintig, werd verwoest in de oorlog en was de etalage van het kapitalisme in het gedeelde Berlijn. Nu shoppen de rijke Russen er.

Lees meer

Geschiedenis op straat: Potsdamer Platz

Achtergrond - 27 april 2010 - Auteur: Katja Geelhoed Geschiedenis op straat: Potsdamer Platz
Potsdamer Platz veranderde de afgelopen 20 jaar van een braakliggend stuk niemandsland in een door gerenommeerde architecten volgebouwd plein. Het ligt midden in Berlijn, maar het echte stadsleven lijkt hier maar niet te willen doordringen.

Lees meer

Bahnhof Zoo

Achtergrond - 25 februari 2010 - Auteur: Katja Geelhoed Bahnhof Zoo
Het nieuwe Hauptbahnhof van Berlijn opende bijna vier jaar geleden haar deuren. Sindsdien is het voormalige hoofdstation Bahnhof Zoo niet meer wat het was.

Lees meer

Bioscoop Babylon

Achtergrond - 10 februari 2010 - Auteur: Katja Geelhoed Bioscoop Babylon
De zestigste editie van de Berlinale, het internationale filmfestival in Berlijn, gaat morgen van start. Het jeugdprogramma Generation 14+ is dit jaar voor de derde opeenvolgende keer te zien in bioscoop Babylon Mitte aan de Rosa-Luxemburg-Platz. Katja Geelhoed maakt een reis door de geschiedenis van de bioscoop, die vorig jaar 80 jaar bestond.

Lees meer

Het Holocaustmonument

Achtergrond - 26 februari 2008 - Auteur: Katja Geelhoed Het Holocaustmonument
Hoe bouw je een monument voor de zwartste bladzijde uit je geschiedenis? Met deze vraag is in Duitsland jaren lang geworsteld. Het resultaat is een immens veld van betonnen zuilen in het centrum van de hoofdstad.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger