Katja Geelhoed

Inval in Zionskirche: het begin van het einde

Achtergrond - 30 november 2012 - Auteur: Katja Geelhoed Inval in Zionskirche: het begin van het einde
Het is november 1987. Na een uitgebreide bespieding valt de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi binnen in de Zionskirche in Berlijn. In de kerk is de oppositionele Umwelt-Bibliothek gehuisvest. Dat het SED-bewind een kerk binnenvalt maakt massaal protest los. Zo bereikt de Stasi het omgekeerde van wat de dienst voor ogen had.

Lees meer

De Kurfürstendamm

Achtergrond - 18 mei 2011 - Auteur: Katja Geelhoed De Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm is jarig. 125 jaar geleden reed de eerste tram door de straat, die vervolgens uitgroeide tot de bekendste boulevard van Duitsland. De straat was het kloppend hart van de Berlijnse avantgarde in de jaren twintig, werd verwoest in de oorlog en was de etalage van het kapitalisme in het gedeelde Berlijn. Nu shoppen de rijke Russen er.

Lees meer

Geschiedenis op straat: Potsdamer Platz

Achtergrond - 27 april 2010 - Auteur: Katja Geelhoed Geschiedenis op straat: Potsdamer Platz
Potsdamer Platz veranderde de afgelopen 20 jaar van een braakliggend stuk niemandsland in een door gerenommeerde architecten volgebouwd plein. Het ligt midden in Berlijn, maar het echte stadsleven lijkt hier maar niet te willen doordringen.

Lees meer

Bahnhof Zoo

Achtergrond - 25 februari 2010 - Auteur: Katja Geelhoed Bahnhof Zoo
Het nieuwe Hauptbahnhof van Berlijn opende bijna vier jaar geleden haar deuren. Sindsdien is het voormalige hoofdstation Bahnhof Zoo niet meer wat het was.

Lees meer

Bioscoop Babylon

Achtergrond - 10 februari 2010 - Auteur: Katja Geelhoed Bioscoop Babylon
De zestigste editie van de Berlinale, het internationale filmfestival in Berlijn, gaat morgen van start. Het jeugdprogramma Generation 14+ is dit jaar voor de derde opeenvolgende keer te zien in bioscoop Babylon Mitte aan de Rosa-Luxemburg-Platz. Katja Geelhoed maakt een reis door de geschiedenis van de bioscoop, die vorig jaar 80 jaar bestond.

Lees meer

Het Holocaustmonument

Achtergrond - 26 februari 2008 - Auteur: Katja Geelhoed Het Holocaustmonument
Hoe bouw je een monument voor de zwartste bladzijde uit je geschiedenis? Met deze vraag is in Duitsland jaren lang geworsteld. Het resultaat is een immens veld van betonnen zuilen in het centrum van de hoofdstad.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger