Sibrand de Boer

Sibrand de Boer is historicus, gespecialiseerd in Duitsland en Europa. Hij was redacteur van Duitslandweb van 2010 tot en met 2012. 

Deutscher Zukunftspreis: Trofee voor innovatie

Achtergrond - 5 december 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Deutscher Zukunftspreis: Trofee voor innovatie
De Duitse bondspresident heeft een eigen prijs voor techniek en innovatie: De Deutsche Zukunftspreis. Het is de ‘prijs der prijzen’ voor onderzoekers die hun ideeën in een verkoopbaar product weten om te zetten. Dit jaar werden drie wetenschappers die een nieuw type gehoorapparaat ontwikkelden gelauwerd.
Lees meer

Tuttlingen: Navel van de medische techniek

Achtergrond - 3 december 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Tuttlingen: Navel van de medische techniek
Een plaatsje ter grootte van Hoogezand-Sappemeer dat wereldwijd toonaangevend is op het gebied van medische techniek; dat is het Zuid-Duitse Tuttlingen. Het stadje produceert alles wat dokters nodig hebben: van protheses tot operatielampen en hoogtechnologische apparaten. Om de bedrijven ook in de toekomst van geschoold personeel te voorzien werken overheid en bedrijfsleven samen in een hogeschool gespecialiseerd in medische techniek.
Lees meer

De Lezing: Wat mensen denken bij Richard Strauss

Achtergrond - 29 november 2012 - Auteur: Sibrand de Boer De Lezing: Wat mensen denken bij Richard Strauss
Verdriet en rouw om door bombardementen verwoeste Duitse steden. Daarmee associëren veel luisteraars het stuk ‘Metamorphosen’ van de Duitse componist Richard Strauss. In de jaren vijftig en zestig was dat heel anders, zegt de Britse historicus Neil Gregor. “Toen hoorden mensen er meer iets blijmoedigs en nostalgisch in.” Maandag 3 december spreekt Gregor in Amsterdam.
Lees meer

Max-Planck: Walhalla voor wetenschappers

Achtergrond - 26 november 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Max-Planck: Walhalla voor wetenschappers
Honderd procent van je tijd aan onderzoek besteden, dat is iets waar veel wetenschappers aan Duitse en Nederlandse universiteiten slechts van kunnen dromen. Bij de Max-Planck-Gesellschaft, één van de grote buitenuniversitaire onderzoeksorganisaties in Duitsland, staat alleen het wetenschappelijk onderzoek centraal. Onderzoekers krijgen de best mogelijke faciliteiten.
Lees meer

Mp3: Made in Germany

Achtergrond - 21 november 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Mp3: Made in Germany
Muziek meenemen op telefoon of iPod is geen probleem meer. Zoeken naar dat ene nummer in een stapel cd’s is verleden tijd. Dankzij bestandsformaat mp3, een Duitse vinding. Fundamenteel onderzoek naar het menselijk gehoor ligt eraan ten grondslag.
Lees meer

‘Rondleiding blijft worsteling voor DDR-gevangene’

Achtergrond - 20 november 2012 - Auteur: Sibrand de Boer ‘Rondleiding blijft worsteling voor DDR-gevangene’
Vertellen over het onrecht in de DDR, maar tegelijkertijd afstand van het verleden proberen te nemen. Dat is één van de paradoxen waar ex-gevangenen die rondleidingen geven in de voormalige Stasigevangenis Hohenschönhausen in Berlijn mee te maken hebben. Uit hun verhalen blijkt dat het verleden nog lang geen afgesloten hoofdstuk is, vertelt VU-student Mirjam Dorgelo in de serie ‘De Masterscriptie’.
Lees meer

Het Nikolaiviertel

Achtergrond - 25 oktober 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Het Nikolaiviertel
Met een grote vuurwerkshow boven de wijk Nikolaiviertel eindigt komend weekend het 775e verjaardagsfeest van Berlijn. Het oude Middeleeuwse centrum van de stad is dan twee dagen lang het middelpunt van de festiviteiten geweest. Toch zijn die Middeleeuwse wortels van de stad nog maar 25 jaar oud. En socialistisch bovendien.
Lees meer

Fototentoonstelling: De heftige jubilea van Berlijn

Achtergrond - 21 juni 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Fototentoonstelling: De heftige jubilea van Berlijn
Berlijn viert in oktober haar 775-jarig bestaan. De stad vierde twee keer eerder een jubileum: in 1937 tijdens het nationaal-socialisme en in 1987 in een verdeelde stad. Een fototentoonstelling belicht die beladen feesten van vroeger. “Oost wilde West verslaan en West wilde vooral anders zijn”, zegt historicus Krijn Thijs die de tentoonstelling samenstelt.
Lees meer

Beieren scoort met excellentie in het onderwijs

Achtergrond - 22 maart 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Beieren scoort met excellentie in het onderwijs
Een keurmerk voor excellente scholen. Als het aan minister Van Bijsterveldt ligt, wordt dat het begin van een cultuuromslag in Nederland: “Scholen moeten hun leerlingen verleiden tot grote prestaties.” In Duitsland staat excellentie in het onderwijs al langer hoog op de agenda. Beieren staat bekend om de goede kwaliteit van het onderwijs. Duitslandweb bezocht scholen en universiteiten in de Zuid-Duitse deelstaat.
Lees meer

‘Van heldendaad tot mensensmokkel’

Achtergrond - 24 februari 2012 - Auteur: Sibrand de Boer ‘Van heldendaad tot mensensmokkel’
Door tunnels, met zelfgebouwde ballonnen of bij Amerikaanse militairen in de kofferbak; na de bouw van de Berlijnse Muur probeerden Oost-Duitsers op allerlei manieren de DDR te ontvluchten. Vaak kregen zij hulp van West-Duitsers. Historica Marion Detjen onderzocht deze vluchthulp, die langzaam afgleed naar ordinaire mensensmokkel. Donderdag sprak ze in Amsterdam in de lezingenreeks Zeithistorische Perspektiven.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger