Sibrand de Boer

Sibrand de Boer is historicus, gespecialiseerd in Duitsland en Europa. Hij was redacteur van Duitslandweb van 2010 tot en met 2012. 

Gedenkstätte der Sozialisten

Achtergrond - 13 januari 2012 - Auteur: Sibrand de Boer Gedenkstätte der Sozialisten
Een 93 jaar oude moord herdenken met een demonstratie tegen fascisme, imperialisme en moderne slavernij. Links-radicaal Berlijn staat jaarlijks in januari stil bij de in 1919 vermoorde communistische revolutionairen Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht. De hedendaagse leuzen en spandoeken verschillen nauwelijks van oude DDR-retoriek. Toch is er een groot verschil: de socialistische partij presenteert zich niet langer als de overwinnaar van de geschiedenis.
Lees meer

Column: De zaak-Verena Becker

Columns - 23 december 2011 - Auteur: Sibrand de Boer Column: De zaak-Verena Becker
Duitsers zijn dol op Krimi’s maar wat gebeurt er als één aflevering 30 jaar duurt? Wie procureur-generaal Siegfried Buback in 1977 neerschoot is nog steeds niet bekend. Het proces tegen voormalig RAF-terroriste Verena Becker is een nieuwe wending in een plot gebaseerd op raadselen, tegenstrijdige verklaringen en een zoon die zijn waarheid bevestigd wil zien.
Lees meer

De Lezing: ‘Ik verzamel Duitsers in Suriname’

Achtergrond - 15 februari 2011 - Auteur: Sibrand de Boer De Lezing: ‘Ik verzamel Duitsers in Suriname’
Carl Haarnack verbaasde zich al op jonge leeftijd over de voornamen van zijn ooms en tantes. Als je in Suriname geboren bent liggen namen als Ludwig of Elfriede niet voor de hand. Nu doet Haarnack onderzoek naar Duitsers in Suriname tussen 1650 en 1900. Donderdag vertelt hij tijdens een podiumgesprek over dit thema.
Lees meer

‘DDR-herinnering richt zich teveel op Stasi’

Achtergrond - 16 november 2010 - Auteur: Sibrand de Boer ‘DDR-herinnering richt zich teveel op Stasi’
Historici spelen een belangrijke rol bij de verwerking van het DDR-verleden nu journalisten en ooggetuigen zich er ook steeds meer mee bezighouden. Dat vindt professor Martin Sabrow. Tijdens een lezing in Amsterdam beschrijft hij hoe in Duitsland de DDR wordt herinnerd.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger