Informatie voor gastsprekers
Oproep: nieuwe Zeitzeugen gezocht

32 jaar geleden kwam er met de hereniging van Duitsland een einde aan de Duitse deling. Voor Nederlandse leerlingen iets wat zij hooguit uit de geschiedenisboeken kennen. Om de Duitse geschiedenis dichter bij deze leerlingen te brengen, is het Duitsland Instituut op zoek naar gastsprekers die hun persoonlijk verhaal willen delen.

De gastsprekers houden geen uitgewerkte lezing en hoeven ook geen data en politieke gebeurtenissen tot in detail weer te geven. De scholieren van 13 jaar en ouder krijgen een beter idee van hoe het was om in de DDR naar school te gaan, in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ‘80 op te groeien, de nacht 9 november 1989 mee te maken en de gevolgen van de ‘Wende’ te ervaren. De scholieren krijgen de kans vragen over deze periode te stellen aan iemand die het zelf heeft beleefd. Wij zorgen daarnaast dat de docenten op school van tevoren materiaal van ons krijgen om hun leerlingen goed op uw bezoek voor te bereiden.

U vertelt uw verhaal in principe in het Nederlands. Met de docent kunt u in het geval van een bovenbouwklas ook Duits als voertaal afspreken. Wij geven u vooraf praktische ondersteuning over hoe u het beste uw verhaal aan de scholieren kunt overbrengen. Verder zijn wij altijd voor vragen bereikbaar.

Schoolbezoeken vinden plaats vanaf januari 2023. Wij koppelen gastsprekers aan scholen in hun eigen regio. U ontvangt een vergoeding van €65,- per gastles van 1 lesuur of €90,- voor een uitgebreide gastles van 100 minuten. Daarnaast vergoeden wij uw reiskosten. Wanneer u langer dan 60 minuten onderweg bent, krijgt u een reistijdvergoeding van €15,00,- (per 15 minuten berekend).

Heeft u een persoonlijk verhaal over deze periode te vertellen en wilt u dit met scholieren delen? Bent u in Nederland woonachtig?

Neem contact op met Trixie Hölsgens: onderwijs-dia@uva.nl 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger