Nascholing en netwerkbijeenkomst: 'Participatie in de les'

Nascholing en netwerkbijeenkomst: 'Participatie in de les'
© Flickr.com/ uoeducation

Leerlingen beoordelen op hoe ze meedoen in de les is in Duitsland heel gewoon. Als gevolg zijn Duitse leerlingen over het algemeen ook actiever betrokken bij de lessen dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. De motivatie van leerlingen lijkt hoger dan op Nederlandse scholen. Vorig jaar gingen meer dan 30 Nederlandse docenten op bezoek bij scholen in het Duitse Essen om kennis te maken met de praktijk van het Duitse participatiecijfer.

Inmiddels hebben verschillende Nederlandse docenten pilotprojecten voor de invoering van een participatiecijfer opgezet. De eerste resultaten zijn positief: docenten berichten dat hun leerlingen binnen enkele weken actiever participeren, dat in de mvt-lessen meer wordt gesproken en dat de lessen hierdoor voor leerlingen en docenten leuker worden. Tegelijkertijd zien de docenten zich ook geconfronteerd met een aantal vragen: Hoe maak je de beoordeling van de actieve participatie van leerlingen transparant en duidelijk? Hoe overtuig je ouders, collega’s en de schoolleiding van de waarde van dit instrument? Hoe ga je om met leerlingen, die bijv. vanwege faalangst niet durven participeren?

Voor docenten die voor het eerst kennis willen maken met het Duitse participatiecijfer biedt het DIA een algemene inleiding in het Duitse participatiecijfer en de mogelijkheid om op een Duitse school te kijken. Het programma voor deze docenten begint op donderdag 9 juni om 17.00 uur in het Duitse Kleve (bij Nijmegen). Na het inleidingsprogramma en diner op donderdagavond overnachten de deelnemers in het Akzent City Hotel Kleve. Op vrijdagochtend 10 juni bestaat de mogelijkheid om lessen te bekijken op de Gesamtschule Kleve en aansluitend daaraan in gesprek te gaan met Duitse docenten en leerlingen. Het middagprogramma en de ontmoeting met de docenten van de Nederlandse pilotscholen vindt plaats van 14.00 – 17.30 uur op de HAN in Nijmegen.

Voor docenten die al ervaring hebben met een participatiecijfer op een Nederlandse school organiseert het DIA in samenwerking met de lerarenopleiding van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen op vrijdag 10 juni een netwerkbijeenkomst. Deze vindt plaats van 14.00 uur tot 17.30 uur op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen in Nijmegen. De focus van deze netwerkbijeenkomst ligt bij de uitwisseling van ervaringen en good practices en de kwestie van geschikte beoordelingsmodellen.

Nascholing nieuwe docenten:

  • Datum en tijd: 9 juni 17.00 uur - 10 juni 2016, 17.30 uur
  • Locatie: Gesamtschule Kleve, Hoffmannallee 15, 47533 Kleve (op vrijdagochtend),  Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Faculteit Educatie, Kapittelweg 35, 6525 EN Nijmegen(op vrijdagmiddag)
  • Kosten: €175,- (incl.overnachting met ontbijt, diner, lunch, evt. vervoer tussen Kleve en Nijmegen en de programmakosten, excl.reiskosten naar Nijmegen/Kleve)

Netwerkbijeenkomst docenten pilotscholen:

  • Datum en tijd: 10 juni 2016, 14.00 – 17.30 uur
  • Locatie: Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Faculteit Educatie, Kapittelweg 35, 6525 EN Nijmegen
  • Eigen bijdrage voor catering: €15,-

 

Aanmelden voor de netwerkbijeenkomst en/of nascholing is niet meer mogelijk.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger