Economie:

Overzicht
Dienstensector

Duitsland wordt traditioneel als industrieland gezien met een minder sterke dienstensector. Hieronder vallen dagelijkse verleende diensten door restaurants, supermarkten of kappers maar ook diensten als verzekeringen en de gezondheidszorg.

Overzicht
© flickr/nicwest/cc
Duitse kapsalon

Net als in de gehele westerse wereld is ook in Duitsland het belang van de dienstensector toegenomen. In West-Duitsland was dit proces al langer aan de gang dan in de DDR, waar de economische nadruk op industrie en landbouw lag. Sinds de Duitse eenwording in 1990 zijn in het westen en in het oosten van Duitsland verhoudingsgewijs evenveel mensen werkzaam in de dienstensector.

In 1970 was 45,1 procent van de beroepsbevolking van West-Duitsland in de dienstensector werkzaam, in 2014 was dat voor heel Duitsland (oost en west samen) gestegen naar 73,9 procent. Het aandeel werknemers in de producerende beroepen (industrie) daalde van 46,5 procent tot 24,6 procent. Van de 10 grootste Duitse ondernemingen is de helft actief in de dienstensector, vooral in de handel.

Metro AG is de grootste Duitse handelsgroep, onder meer bekend van de elektronicaketens Media Markt en Saturn. De Schwarz Gruppe is als het overkoepelende concern achter de Lidl supermarkten ook bij de 10 grootste ondernemingen te vinden.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger