Lesmateriaal 'Good Bye, Lenin!'

Lesmateriaal 'Good Bye, Lenin!'
© X-filme en Homescreen

Meer dan 6,5 miljoen Duitsers zagen de film 'Good Bye, Lenin!'. Ook in andere Europese landen werd de film druk bezocht en met prijzen gelauwerd.

De dvd van de film verscheen in Nederland in mei 2004. Bij het Duitsland Instituut Amsterdam is daarom onderwijsmateriaal over de film voor de vakken Duits, geschiedenis en CKV gemaakt.

'Good Bye, Lenin!' speelt in de tijd van de Wende. De moeder van Alex Kerner is een groot aanhanger van het Oost-Duitse socialistische systeem. Tijdens de viering van de veertigste verjaardag van de DDR krijgt zij een hartaanval en raakt in een coma. Na acht maanden ontwaakt ze en heeft zo de val van de Muur niet meegekregen. Omdat ze nog zwak is en zich absoluut niet mag opwinden, besluit Alex zijn moeder naar huis te halen en te doen alsof de Muur níet gevallen is.

Thuis blijft de DDR voortbestaan. Met zijn vriend Dennis doet Alex er vervolgens alles aan om zijn moeder voor de 'schokkende waarheid' te behoeden. Steeds komen er echter nieuwe problemen op hen af…

Geschiedenis van de DDR

Het onderwijsmateriaal gaat in op achtergronden van en thema's in de film. Er wordt aandacht besteed aan het verhaal, de rollen en acteurs en de opbouw van het plot. Bovendien gaat het materiaal in op de historische context van de film. Om de stof te kunnen verdiepen is er een chronologie met de belangrijkste data uit de DDR-geschiedenis en een uitgebreide bibliografie opgenomen.

Gebruik in de les

Daarnaast zijn er vragen over de film zelf en de achtergronden bij de film opgenomen (die over de verschillende vakken zijn opgedeeld). Ook bevat het materiaal een groot aantal vragen en opdrachten bij de website van de film. Alle opdrachten kunnen in de les bewerkt worden, maar ook in een groter geheel, bijvoorbeeld in een projectdag of als werkstuk. Vele vragen en opdrachten zijn bovendien zo geformuleerd dat ze interdisciplinair in diverse lessen kunnen worden ingepast.

Lesmateriaal 'Good Bye, Lenin! (14 pagina's)
Uitgave: juni 2004 (3e oplage oktober 2006)
Redactie: Doris Abitzsch en Charlotte Broersma
Doelgroep: vanaf 4 vmbo/havo/vwo
Vak: geschiedenis, Duits, CKV

Via deze link kunt u het materiaal als PDF-bestand downloaden.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger