Lustrum-magazine 'Zukunft'

25 jaar DIA

In dit magazine ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het DIA vindt u een afwisselende samenvatting van ons lustrumjaar en een kleurrijke kijk op de toekomst. De toekomst van Duitsland na Merkel, de Nederlands-Duitse betrekkingen en de rol van Duitsland binnen Europa. Een gesprek dat we - zonder glazen bol - hebben willen aanjagen in 2021. 

 

Inhoud van het magazine

Onder de noemer 'Duitsland 2030' spraken wij tijdens het lustrumjaar met een rijk scala aan experts. Al deze gesprekken hebben we gebundeld in dit magazine.

Zo praatten we tijdens ons online lustrumfestival met onder andere Europakenner Caroline de Gruyter over de toekomstige rol van Duitsland in Europa en met de directrice van het Joods Museum in Berlijn Hetty Berg over herinneringscultuur.

Daarnaast krijgt u een indruk van de podcast 'Duitsland voorbij de horizon' die wij in samenwerking met voormalig Duitsland-correspondent Wouter Meijer maakten. In deze reeks spreekt Meijer met Nederlanders die in Duitsland bijzondere functies bekleden over de toekomst van hun vakgebied. Van cultuur tot bèta-wetenschappen, automotive en energietransitie.

Zijn gesprekspartners zijn:

  • Nanine Linning die vanuit Duitsland internationaal furore maakt met haar Dance Company
  • Selma de Mink, directrice van het prestigieuze Max-Planck-Institut für Astrophysik
  • Manon van Beek, CEO van energiebedrijf TenneT
  • Adrian van Hooydonk, hoofd design bij de BMW Group

Ook zijn in dit magazine fragmenten te vinden uit de winnende brieven van onze 'Brieven aan Merkel' actie. En daarnaast nog veel meer:

  • Achtergrondartikelen over onder andere de toekomst van de jaren ‘80 en waarom er in Duitsland nog zoveel gefaxt wordt
  • Het gedicht dat Iduna Paalman speciaal voor het DIA-lustrum schreef
  • Een wandeling langs de Nederlands-Duitse grens en een fietstocht door het Berlijn van Angela Merkel
  • Een lustrumpuzzel
  • En een feestelijke serie postkaarten

Het magazine is gratis beschikbaar als pdf; de print-versie kan voor 4,50 € in onze webshop worden besteld (kosten zijn voor verwerking en verzending).

Het Duitsland Instituut Amsterdam/redactie Duitslandweb hebben de auteursrechten voor dit magazine. Niet voor commercieel gebruik; verspreiding alleen toegestaan voor onderwijsdoeleinden.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger