Festival: Duitsland 2030

Festival: Duitsland 2030
Een week, twee landen, drie sessies

In de week van 14 tot en met 18 juni 2021 vierden wij het 25-jarige bestaan van het DIA tijdens een veelzijdige online-festival. Live vanuit de Tolhuistuin in Amsterdam.

We verkenden samen met bijzondere gasten uit Nederland en Duitsland - zonder glazen bol - de nabije toekomst in drie exclusieve themasessies. We spraken met deze experts over het Duitsland na Merkel, de bilaterale en Europese betrekkingen, nieuwe perspectieven op de Duitse en Nederlandse herinneringscultuur en Duitsland als Innovationsstandort. Wat kunnen we de komende jaren, onderweg naar 2030, verwachten op deze gebieden?

Maandag 14 juni | De opening met de ambassadeur van Duitsland: Dhr. Dirk Brengelmann

 

De officiële openingsboodschap van de huidige ambassadeur van Duitsland, Dirk Brengelmann. DIA-collega Hanco Jürgens ging met hem in gesprek op de ambassade in Den Haag. In dit gesprek hebben zij het over het belang van de 5 mei-lezing van Angela Merkel, de verhoudingen tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland, de opgave van gezamenlijke klimaatdoelen, het belang van de Duitse taal, de gevolgen van de Brexit voor de Nederlands-Duitse betrekkingen, de totstandkoming van het Coronaherstelfonds en het ambassadeurschap in Nederland.

 

Dinsdag 15 juni | Duitsland en Nederland in Europa

 

Buren, vrienden, bondgenoten: de Nederlands-Duitse relatie is over het algemeen zeer goed. Toch wordt het ene land soms verrast door de gekozen koers van het andere land. Waar zit 'm dat in? En hoe zouden Nederland en Duitsland zich in de toekomst kunnen opstellen om nog succesvoller samen te werken, ook in Europa? Welke invloed hebben het vertrek van Merkel en het succes van de Groenen in Duitsland op de Duitse positie in Europa? En wat betekent dat voor Nederland? Hierover sprak Duitslandweb-redacteur Marja Verburg op 15 juni met Europa-journalist Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis.

 

Woensdag 16 juni | Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust staat voor nieuwe uitdagingen: tijdgenoten verdwijnen, het antisemitisme groeit. Hoe veranderen de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur voor deze achtergrond? Welke rol speelt hierbij de discussie over diversiteit en het koloniale verleden? En wat kunnen wij leren uit de geschiedenis voor een (gezamenlijke) toekomst – en voor het bestrijden van antisemitisme en racisme in een breder perspectief? Hierover sprak historicus Krijn Thijs (DIA) met Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn en Yra van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Met een voordracht van dichter en schrijver Jaap Robben.

 

Vrijdag 18 juni | Duitsland innovatieland & de Falling Walls Science Slam

 

Waarvoor staat onderzoek en innovatie made in Germany? Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Duitsland als Land der Innovationen en van de Duits-Nederlandse samenwerking op dit gebied? Hierover spraken wij op 18 juni met Smart Industry Ambassador Peter van Harten en Moritz Schmid-Drechsler van de Duitse Ambassade Den Haag. Ook haalden wij vier pioniers van deze tijd op het podium: tijdens de Falling Walls Lab, een science slam in coöperatie met de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD), pitchten vier studenten en jonge onderzoekers/entrepeneurs hun baanbrekende ideeën.
De winnaar van de Fallings Walls Science Slam Amsterdam is Dr. Joris van Heijningen met zijn baanbrekende idee 'Breaking the Wall of Terrestrial Seismicity'. Op 8 november 2021 reist hij af naar Berlijn om daar deel te nemen aan de finale tijdens de Falling Walls Conference.

De kandidaten

  • Dr. Joris van Heijningen (Vrije Universiteit Amsterdam)  
    met Breaking the Wall of Terrestrial Seismicity

  • Dr. Amar Kamat (University of Groningen)
    met Breaking the Wall of Process Automation in ICU's

  • Ahmed Khalil (Elementa Labs. B.V.)
    met Breaking the Wall of The Biomedical Research

  • Dr. Fabiola Polli (University of Groningen)
    met Breaking the Wall of Textile Waste Management

De jury van de Falling Walls Lab bestond uit Joris van Doornick, CEO & co-founder van de dating app 'Breeze', Mariska van der Giessen, cross-border expert en docent internationaal ondernemerschap aan NHL Stenden, Katharina Hanika, PHD-graduate en onderwijskundig specialist aan de Universiteit Wageningen, Selma de Mink, wetenschappelijk directeur van het Max Planck Institut für Astrophysik, Moritz Schmid-Drechsler, hoofd pers en cultuur van de Duitse Ambassade in Den Haag. 

De moderatie deze middag was in handen van Mario Daniels (DIA).

Wil jij op de hoogte gehouden worden van alle activiteiten die wij omtrent ons lustrum organiseren? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en volg onze sociale media.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger