Duitslandweb logo Duitslandweb

Gesprek: Duitsland innovatieland
Festivalweek Duitsland 2030

Achtergrond - 22 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Waarvoor staat onderzoek en innovatie made in Germany? Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Duitsland als Land der Innovationen en van de Duits-Nederlandse samenwerking op dit gebied? Daarover spraken smart industry-ambassadeur Peter van Harten en Moritz Schmid-Drechsler van de Duitse Ambassade Den Haag op 18 juni in Amsterdam. Tijdens het Falling Walls Lab, een science slam in coöperatie met de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD), pitchten vier jonge onderzoekers hun eigen baanbrekende ideeën.

Duitsland en Nederland tekenden in januari 2021 een gezamenlijk innovatie- en technologiepact, dat moet leiden tot intensievere samenwerking en nieuwe ondernemingen en banen. Het pact is voortgekomen uit het Nederlands-Duitse regeringsoverleg van 2019, vertelt Moritz Schmid-Drexler van de Duitse ambassade in Den Haag (vanaf 8:25 min.). Beide landen willen hun krachten bundelen bij innovaties in bijvoorbeeld de gezondheidszorg - vaccinontwikkeling -, digitalisering en klimaatbeleid. De concurrentie van onder meer de VS en China is een belangrijke stimulans voor de wens tot meer innovatie-samenwerking in Europa, legt Schmid-Drexler uit. 

Peter van Harten, smart industry-ambassadeur, houdt zich in de praktijk bezig met Nederlands-Duitse samenwerking op het gebied van slimme technologie en digitalisering. Hij kijkt onder meer waar Nederland en Duitsland samen producten en diensten kunnen ontwikkelen, legt hij uit (vanaf 50:40 min.). "We begonnen met ons smart industry-programma in 2014, vlak nadat Duitsland het initiatief Industrie 4.0 was begonnen." Met dat initiatief wil Duitsland het bedrijfsleven digitaliseren.

Het delen van data is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse smart industry-programma, zegt Van Harten. "We kunnen alleen high-tech producten maken als we samenwerken, want de complexiteit neemt enorm toe." Zo heeft het Nederlandse hightechbedrijf ASML de specialistische producten nodig van Duitse firma's als Carl Zeiss en Trumpf, legt hij uit. Hoe organiseer je de data-uitwisseling tussen die ondernemingen? Nederland heeft inmiddels flink wat kennis vergaard over het delen van gegevens, aldus Van Harten. Duitsland neemt op dat gebied nu ook initiatieven, zoals GAIA X, een betrouwbare data-infrastructuur voor de EU die Duitsland en Frankrijk onlangs lanceerden. Van Harten gaat ook in op de verschillen tussen de Nederlandse ("bottom-up") en de Duitse ("top-down") bedrijfscultuur.

Falling Walls Lab

Tijdens de science slam van het Falling Walls Lab (vanaf 21:05 min.) pitchen vier studenten en onderzoekers hun eigen baanbrekende ideeën voor een professionele jury. Centrale vraag van de science slam is: waar vallen - in het voetspoor van de val van de Berlijnse Muur - in de nabije toekomst muren en vinden baanbrekende innovaties plaats? Winnaar in Amsterdam is natuurkundige Joris van Heijningen met zijn pitch 'Breaking the wall of terrestrial seismicity'. Hij neemt deel aan de finale van het internationale Falling Walls Lab in november in Berlijn. 

Festivalweek Duitsland 2030

Het debat 'Duitsland innovatieland' vond op 18 juni 2021 plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam en is onderdeel van het online-festival 'Duitsland 2030', dat is georganiseerd in het kader van het 25-jarig jubileum van het Duitsland Instituut Amterdam DIA)

Peter van Harten is directeur van Isah Germany en ambassadeur voor smart industry, dat bedrijven stimuleert om slimme technologie en digitalisering toe te passen. Hij is als bestuurslid verantwoordelijk voor de internationale samenwerking

Moritz Schmid-Drechsler is hoofd van de afdeling Pers en Cultuur van de Duitse ambassade in Den Haag

Gespreksleider Mario Daniels is historicus en DAAD-Fachlektor bij het DIA 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Scholz en Rutte spreken over oorlog en energie

Scholz benadrukte in Den Haag de goede Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer

Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen

Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen

Onderzoeker Lena Ansmann over revalidatie, antibiotica en personeelstekort in de grensregio.


Lees meer

Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie

Duits-Nederlands Forum: Toekomst van de democratie

Deze week spreken Duitse en Nederlandse experts over de uitdagingen voor de democratie. Door corona via Zoom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger