Krijn Thijs: 'Het liefst zit ik nu in het archief'
Serie DIA achter de schermen
Achtergrond - 4 oktober 2016
- Auteur:
Sam de Graaff
De medewerkers van het Duitsland Instituut hebben gemeen dat ze zich met Duitsland bezighouden, maar verder hebben ze vaak totaal verschillende taken. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het instituut vertellen ze in deze interviewserie over hun werk. Aflevering 1: Krijn Thijs over zijn belangstelling voor Berlijn, zijn huidige onderzoek en zijn zoektocht naar geld voor projecten.
Krijn Thijs in gesprek met Paul Spies tijdens de bijeenkomst De staat van Duitsland
Krijn Thijs is wetenschappelijk medewerker bij het DIA. Hij geeft college aan de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek en treedt op in de media. Het afgelopen halfjaar reisde hij wekelijks op en neer naar Berlijn. ‘’Van maandag tot woensdag was ik werkzaam bij het Humboldt Forum in Berlijn, waarna ik op donderdagochtend in Amsterdam college gaf aan meer dan 150 studenten.’’ Na een hectische periode is hij nu helemaal terug bij het DIA.
‘’Het werk in Berlijn beviel goed’’, vertelt Krijn in zijn werkkamer, terwijl hij de laatste hap neemt van zijn lunch. Hij werkte er met de Nederlander Paul Spies, directeur van de Berlijnse stadsmusea. Als kenner van de Berlijnse geschiedenis hielp hij mee met de opzet van de nieuwe expositie ‘Berlin und die Welt’, die vanaf 2019 te zien zal zijn in het stadsslot Humboldt Forum.
Tijdens zijn studie Geschiedenis aan de UvA ontstond zijn belangstelling voor Berlijn. Hij besloot voor een jaar naar de Duitse hoofdstad te vertrekken. Uiteindelijk zou hij er zes jaar blijven. “Ik heb twee jaar over mijn scriptie gedaan, heel veel feest gevierd, mijn vrouw leren kennen en in een jazzkroeg gewerkt. Allemaal niet productief voor het studeren. Het was 1998 en het was toen ontzettend hip en heftig daar allemaal.” Na het schrijven van zijn proefschrift keerde Krijn in 2004 terug. Ton Nijhuis, wetenschappelijk directeur van het DIA, nodigde hem uit voor een gesprek en zo kwam hij bij dit instituut terecht.
Marxistische geschiedschrijving
Nu werkt hij dus als wetenschapper op de onderzoeksafdeling. ‘’Ik heb hier zowel inhoudelijke als organisatorische taken. Zo hou ik een oogje in het zeil bij ons documentatiecentrum en schrijf ik onderzoeksaanvragen.’’ De financiering van onderzoeksprojecten valt nog niet mee, vertelt hij. Tweemaal schreef hij een aanvraag voor een project met meerdere personen, tweemaal werd zijn aanvraag afgewezen. ‘’Het gaat om veel geld’’, aldus Krijn.
Individueel had hij wel succes: ‘’Ik heb nu een beurs binnen voor een project.’’ Krijn wil onderzoek gaan doen naar het effect van de hereniging op de Duitse geschiedwetenschap. ‘’Met het wegvallen van de DDR verdween ook de marxistische geschiedschrijving. Veel Oost-Duitse historici raakten hun baan kwijt, maar weinigen konden aanblijven. Dit onderwerp bevindt zich daarmee op het raakvlak tussen politiek en wetenschap, zoals wel vaker het geval is bij mijn onderzoeken.’’
Binnen de onderzoeksafdeling werkt hij samen met Christina Morina en Hanco Jürgens. Morina is verantwoordelijk voor de DAAD-Graduiertenkollegs, een onderzoeksschool voor promovendi die zich vanuit verschillende disciplines bezighouden met Duitsland. Ook doet ze op verschillende terreinen onderzoek. Zo schrijft ze over Duitse herinneringscultuur en werkt ze aan een habilitatie over het vroege marxisme. Jürgens coördineert de geschiedenismaster Duitslandstudies (UvA) en houdt zich bezig met de moderne geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief.
De komende tijd gaat Krijn zich weer op zijn onderzoek storten. Hij is blij dat de financiering rond is, want hij doet graag onderzoek. ‘’Het liefst zit ik in het archief, alhoewel ik ook erg graag werk met studenten. Ik begeleid bijvoorbeeld vaak studenten die bezig zijn met het schrijven van hun scriptie. Dat vind ik erg leuk om te doen.’’
Lees meer over 'Nederland-Duitsland':
'De Duitse taal is mijn gereedschap'
Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’
Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.
Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.
Reacties
Krijn ik nodig je graag uit als gast op de bank bij d VPRO tegenlicht meet up Wij zijn het volk op 3 nivember in het Poortgebouw in Rotterdam. kan ik op je rekenn? Jouw kennis is van toegevoegde waarde ook daar! :) mvg Nynke Schaaf - redactie @Tegenlicht010
Wat leuk om je verhaal te lezen! Ik wens je ook verder veel sukses!