Annabelle Arntz: 'Ik verbind logistiek en inhoud’
Serie DIA achter de schermen
Achtergrond - 20 oktober 2016
- Auteur:
Sam de Graaff
“Het is grappig dat jij mij nu interviewt. Normaal verdeel ik de interviewaanvragen over het instituut”, zegt Annabelle Arntz lachend. Als hoofd van de afdeling Pers en Communicatie is ze verantwoordelijk voor het communicatiebeleid van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Aflevering 4 van de jubileumserie 'DIA achter de schermen'.
Annabelle (links) en Denise zien tijdens het DIA-jubileum dat de skype-verbinding met Berlijn werkt
“Mijn baan bestaat uit goed communiceren en vooral ook zorgen dat anderen blijven communiceren’’, vat Annabelle haar functie samen. Met haar collega Denise organiseert ze evenementen en bijeenkomsten, verzorgt ze de uitstraling van het instituut en coördineert ze het persbeleid. De afdeling richt zich op verschillende doelgroepen. “Elke doelgroep, van scholier tot wetenschapper, journalist en ambtenaar benader je op een andere manier”, vertelt ze. “De ene keer ga je gericht op zoek naar experts op een bepaald gebied om die bijelkaar te brengen, voor andere bijeenkomsten zoek je juist naar de beste manier om een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken.”
Dit jaar was Duitsland thema van de Boekenweek en zijn Nederland en Vlaanderen gastland bij de Frankfurter Buchmesse, die woensdag begon. Daarom heeft Annabelle in het voorjaar een collegereeks over hedendaagse Duitse literatuur opgezet. Ook noemt ze de lezingenreeks ‘Europa en Financiën’. “Daarvoor kwam Jens Weidmann bijvoorbeeld naar Nederland, de president van de Bundesbank. Hij ging in gesprek met Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.”
In juni vond 'De Staat van Duitsland' plaats, waar 13 experts een breed publiek informeerden over de Duitse politiek, de media, de vluchtelingencrisis, maar bijvoorbeeld ook over de theater- en museumwereld. Een flinke klus. "Ik combineer in mijn werk logistiek en inhoud, dit was daar wel het toppunt van", zegt Annabelle.
Niet alleen zorgen Annabelle en Denise dat alles tijdens bijeenkomsten goed verloopt, ook verzorgen ze de communicatie eromheen. “Het is fijn dat je het stroomlijnt, dat je een evenement organiseert en het vervolgens ook op de site kan zetten en er zelf een persbericht over schrijft. Het heeft voordelen als je dat op één afdeling doet.” Bij de communicatieafdeling komen ook de persaanvragen binnen. “Dat gaat met pieken”, zegt Annabelle. “Als het over rechts-extremisme gaat, worden we vaak benaderd. Dan vragen ze: hoe leggen jullie dit uit?”
Eline Vere
Haar baan sluit perfect aan op haar opleiding en achtergrond, vertelt ze. Ze komt uit het Duitse Kleef, maar spreekt vloeiend Nederlands. “Ik heb een Nederlandse moeder en was op de middelbare school al dol op Nederlandse literatuur. Als je een andere taal leert, heb je volgens mij altijd een eerst, echt dik boek dat je bijblijft. Bij mij was dat ‘Eline Vere’ van Louis Couperus.”
Annabelle studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Münster en Nederland-Duitsland-studies in Münster en Nijmegen. In 2002 kwam ze voor het eerst in aanraking met het DIA, toen ze stage liep bij de communicatieafdeling. In 2005 rondde ze haar beide studies af, waarna ze korte tijd stagiaire was bij het Letterenfonds. Toen er in 2006 een baan vrijkwam bij het DIA, besloot ze te solliciteren. Sinds 2009 is ze hoofd van de communicatieafdeling.
Ze werkt met alle DIA-afdelingen samen. “Tot twee jaar geleden waren er twee websites: die van het DIA en die van Duitslandweb. Samen met Wiebke, de hoofdredacteur van Duitslandweb, heb ik er één website van gemaakt.” Met de onderwijsafdeling werkt ze ook veel samen. Beide afdelingen zijn betrokken bij de Actiegroep Duits, die de campagne machmit en de Dag van de Duitse taal organiseert. “En voor de afdeling wetenschap doen we vooral de logistiek rondom conferenties.”
Vijf verschillende draaiboeken
Haar meest recente project was het DIA-jubileumfeest. Twee weken geleden vierde het instituut zijn twintigste verjaardag met zo’n 120 mensen die betrokken zijn bij het instituut of de Nederlands-Duitse relaties. Minister van Onderwijs Bussemaker was een van de sprekers. Annabelle: "Om alles soepel te laten verlopen had ik vijf verschillende draaiboeken.” Het spannendste moment was toen Peter Altmaier, chef van de kanselarij en de rechterhand van Merkel, de zaal vanuit Berlijn via skype toesprak. “Het was heel bijzonder om hem te horen praten en tegelijk sms’jes van zijn assistent uit Duitsland te krijgen dat het allemaal goed ging.”
Daarin schuilt ook één van haar favoriete onderdelen van het werk: “Het leuke is dat ik projecten meemaak van het begin tot het eind. Uiteindelijk sta je achterin de zaal te kijken naar hoe het allemaal verloopt. Tijdens bijeenkomsten hebben we ook echt de touwtjes in handen.”
Lees meer over 'Nederland-Duitsland':
Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’
Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.
Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.
Overvloed en onbehagen
Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.
Nederlandse en Duitse studenten zingen samen
Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.
Reacties
Geen reacties aanwezig