Duitsland in dialoog
De DIA-actualiteitenreeks
In de actualiteitenreeks Duitsland in DIAloog van het Duitsland Instituut Amsterdam bieden experts verdieping bij onderwerpen uit het nieuws vanuit Duits perspectief. Zij willen informeren en discussie aanwakkeren. Welk beeld geven Duitse media, hoe reageert de publieke opinie? Waar legt Duitsland de accenten, waar Nederland, en kunnen ze elkaar versterken? Er is volop ruimte voor discussie met onze gesprekspartners uit wetenschap, bedrijfsleven en journalistiek.
Editie 5: Corona in Duitsland. Verrassende verschillen met Nederland
Met verbazing kijkt Nederland sinds het begin van de coronacrisis naar Duitsland: dat lijkt erg succesvol in de aanpak van de coronapandemie. Op 11 juni 2020 sprak Duitslandweb-redacteur Wiebke Pittlik met arts-microbioloog Andreas Voss (Radboudumc) en journalist Markus Pfalzgraf (SWR/ARD) over de opmerkelijke verschillen in de omgang met het coronavirus. Wat doet Duitsland anders dan Nederland? En verloopt daar daadwerkelijk alles beter, als je niet alleen de medische maar ook de maatschappelijke aspecten bekijkt?
Editie 4: De Duitse politieke crisis
Op 5 juli 2018 duidde DIA-directeur Ton Nijhuis de strijd tussen kanselier Angela Merkel (CDU) en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) en de gevolgen van de politieke crisis voor Merkel, de Duitse politiek en Duitslands positie in Europa. Duitslandweb-redacteur Marja Verburg leidde het studiogesprek.
Editie 3: Wat brengt Merkel IV?
Op dinsdag 6 maart 2018 organiseerden wij een Duitsland in dialoog over Merkel-IV. Duitsland kreeg in de tweede week van maart een nieuwe regering. Voor het DIA aanleiding om vooruit te kijken naar wat wij kunnen verwachten van het nieuwe kabinet. Zal er een frisse wind gaan waaien of is de coalitie al op voorhand gedoemd te mislukken? Wat betekent deze nieuwe regering voor het Europa-beleid? Met Ton Nijhuis en René Cuperus.
Editie 2: Willkommenskultur onder druk: kan Duitsland het aan?
De tweede editie van Duitsland in dialoog richtte zich op de vluchtelingencrisis in Europa, en met name de grote toestroom naar Duitsland. Duitslandkenner Hanco Jürgens ging hierover in dialoog met René Cuperus en Huub van Baar (Universiteit van Giessen/ UvA).
Editie 1: Waarom begrijpen Duitsers Rusland beter?
In de eerste editie gingen Wouter Meijer en Laura Starink met elkaar en het publiek in gesprek over Rusland. Merkel is voor president Poetin de belangrijkste gesprekspartner in de EU. Maar wat kan Duitsland voor de relaties betekenen? Wie zijn toch die 'Russlandversteher'? En begrijpt Poetin óns eigenlijk wel?