Themamiddag 18-68-18
Sociale bewegingen toen en nu

In 2018 werden de Novemberrevolutie van 1918 en de protestbeweging van 1968 herdacht. Twee momenten waarop mensen in opstand kwamen en maatschappelijke veranderingen eisten. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen organiseerden wij op 1 november 2018 de themamiddag '18-68-18. Sociale bewegingen toen en nu'. Met lezingen, theater en debat blikten we terug op 1918 en 1968 en keken we naar huidige sociale bewegingen. De bijeenkomst vond plaats in de Melkweg in Amsterdam i.s.m. het Goethe-Institut Niederlande en het Genootschap Nederland Duitsland. Een terugblik: 

 

De eerste bezoekers stromen binnen - en bezoeken het pop-up museum I'm so angry (I made a sign)

 

Frits Boterman (em. hoogleraar moderne Duitse geschiedenis UvA) gaf een inleiding over sociale bewegingen en revoluties in 1918, 1968 en 2018:

 

Robert Habeck, voorzitter van de Duitse partij Die Grünen, schreef samen met zijn vrouw Andrea Paluch het theaterstuk “Neunzehnachtzehn” over de matrozenopstand in Kiel en de Novemberrevolutie in 1918. Op 1 november droegen we scenes uit het theaterstuk voor en ging Robert Habeck met Britta Bendieck (DIA) in gesprek over revolutie:

 

"Was war, was bleibt von 68?" Daarover sprak Krijn Thijs (DIA) met Dunya Verwey, Dolle Mina van het eerste uur, en "Zeitzeuge" Christoph Buchwald:

 

Met Harriet Bergman (filosofe & activiste) en Jasna Strick (initiatiefnemer #Aufschrei) spraken we over feminisme en emancipatie in Duitsland en Nederland. Moderatie: Marja Verburg (DIA)

 

Socioloog en journalist Thomas Wagner schreef ‘Die Angstmacher’, een veelbesproken boek over de Neue Rechte en hoe zij door de ideeën en protestvormen van 1968 zijn geïnspireerd. Tijdens onze themamiddag ging hij in gesprek met de Nederlandse populisme-expert Koen Vossen en historicus Hanco Jürgens (DIA):

 

Cesy Leonard is kunstenares en activiste bij het Zentrum für politische Schönheit. Zij presenteerde de visie en acties van het spraakmakende collectief en ging met Wiebke Pittlik (DIA) in gesprek over protest en provocatie:

 

Tijdens de paneldiscussie "Wir sind die Neuen" sprak historica Christina Morina (DIA) met historicus Stephen Milder, journaliste Josta van Bockxmeer, activiste Cesy Leonard en politicus Robert Habeck over sociale bewegingen anno 2018: wat zijn de nieuwe thema's, mogelijkheden en uitdagingen? 

 

Aansluitend was het tijd voor de borrel, met live (protest)muziek van DeuBa

 (foto's: Kim Krijnen)


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger