FestiWall
Om de val van de Berlijnse Muur 25 jaar geleden te herdenken, organiseerde het DIA op 9 november 2014 het Festiwall in de Melkweg in Amsterdam. Met lezingen, podiumdiscussies, getuigenverslagen, filmvertoningen en muziek werd teruggekeken op deze historische gebeurtenis en haar effecten op Duitsland, Nederland en Europa. Het festival werd opgeluisterd met een echt stuk van de Berlijnse Muur.
1989 was een jaar van omwentelingen. In dat jaar veranderde het aanzien van de wereld op ingrijpende wijze. Overal in Oost-Europa wierpen burgers het juk van het communisme af. Zo ook in Oost-Duitsland, met als resultaat de val van de Muur op 9 november 1989, één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis.
Het ging om veel meer dan het instorten van een betonnenbouwwerk. De val van de Muur betekende een einde aan de scheiding van families, vrienden, stadsgenoten, twee culturen en economische systemen en bracht uiteindelijk vrijheid en democratie voor miljoenen mensen achter het IJzeren gordijn. Ook op andere terreinen was de gebeurtenis van betekenis, zo raakte de vorming van de Europese Unie hierna in een stroomversnelling. Hoewel inmiddels een jonge generatie (Oost-)Duitsers in vrijheid zonder hermetisch afgesloten grenzen opgroeide, is het proces van verwerking van de tweede Duitse dictatuur nog in volle gang. De Duitse deling heeft veel sporen nagelaten. De vijfentwintigste verjaardag van de val van de Muur was daarom voor het DIA de aanzet tot een evenement over de Duitse deling en hereniging, de betekenis van vrijheid en de erfenis van de DDR.
Een greep uit het programma:
- Vertoning documentaire ‘Verboden vlucht (70min) over een gezin dat met een zelfgebouwd vliegtuig naar het Westen probeert te vluchten. Aansluitend vraaggesprek met de regisseuse en één van de hoofdrolspelers uit de documentaire
- Lezing Egbert Jacobs, laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR
- Vertoning fragmenten uit actuele documentaire van Andere Tijden en een aansluitend vraaggesprek met Willem Melching (historicus aan de UvA) en Christian Bürger (Zeitzeuge uit de documentaire)
- Oud-correspondenten reflecteren. Met Michele de Waard (voorm. NRC) en Hans Verbeek (voorm. BNR en Elsevier) en Merlijn Schoonenboom (voorm. Volkskrant)
I.s.m. het Genootschap-Nederland Duitsland, het Goethe-Institut Niederlande en het DDR-Museum
Fotos: Rebke Klokke