Sprechstunde

Sprechstunde
© DIA / foto: Kim Krijnen

Wat heb je altijd al willen weten over Duitsland? Als kennisinstituut over Duitsland zijn we benieuwd naar de vragen die jullie bezig houden - van Duitse taal en literatuur tot geschiedenis, van Angela Merkel tot Berlijn. In onze nieuwe videoreeks #Sprechstunde beantwoorden onze DIA-experts jullie vragen.

 

Sprechstunde #1 | Duitsland en Europa

In de eerste aflevering spraken we over Duitsland en Europa. Hoe kijkt Duitsland zelf naar zijn rol binnen de EU? Welke invloed heeft de Brexit en het vertrek van Merkel? We hebben interessante vragen binnen gekregen. Historici Marja Verburg en Hanco Jürgens (allebei DIA) gaven de antwoorden. 

Meer weten over Duitsland en Europa? Bekijk het dossier 'Duitsland en Europa' op Duitslandweb en luister naar onze podcast 'Achtung Europa'.

Sprechstunde #2 | Berlijn

In aflevering 2 stond het thema 'Berlijn' centraal. Onze collega en historicus Krijn Thijs beantwoordde jullie vragen. Waarom is Berlijn de hoofdstad van Duitsland geworden en hoe is het ze gelukt dit al die tijd te blijven? Hoeveel Wessies wonen er in Berlijn? Hoe werd in 1949 bepaald welke inwoners van Berlijn DDR- en BRD-burgers werden?  

Meer weten over Berlijn? Neem een kijkje in ons Berlijn-magazine  en lees vooral ook onze columns & achtergrondartikelen over de stad. 

Sprechstunde #3 | De Duitse taal

De Duitse taal was het thema van de derde aflevering. Onze collega's van de Onderwijsafdeling Synke Hotje en Trixie Hölsgens beantwoordden jullie vragen. Schiller, Kietzdeutsch, Ursula von der Leyen, een spoedcursus Hannoveranerisch en de prangende vraag wanneer de Großschreibung wordt afgeschaft: het kwam allemaal aan bod.

Meer achtergrondinformatie over de Duitse taal en het schoolvak Duits vind je in het naslagwerk op onze website. Bekijk ook het lesmateriaal en de bijscholingen van onze Onderwijsafdeling.

Sprechstunde #4 | Sprechen wir über Kultur

De Duitse cultuur is het thema van de vierde aflevering. 

De werken van Hildegard von Bingen, de indringende kunst van Armando, de populariteit van 'Jugendstil'... Wat zijn de cultuurverschillen tussen Duitsers en Nederlanders & waarom is de waardering en steun voor kunst bij onze oosterburen groter dan in Nederland? 

Britta Bendieck (hoofd Duitslanddesk & Mobiliteit) gaf de antwoorden.

Meer achtergrondinformatie? Lees hier de artikelen over de kunstenaar Armando door Britta Bendieck en Ton Nijhuis. Een bezoek brengen aan museum Voorlinden? Lees dan het artikel van onze stagiair Jesse Oude Egberink over de tentoonstelling van het werk van Anselm Kiefer.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger