Duitslandweb logo Duitslandweb

Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’
Serie DIA achter de schermen

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb, het journalistieke deel van de website van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Ze vertelt over de website, haar eerdere werk en haar eigen Duitse achtergrond. "Door mijn werk bij het DIA ging ik ook meer nadenken over mijn eigen familiegeschiedenis."

"Hoofdredacteur vind ik een gekke term voor mijn functie", zegt Wiebke aan het begin van het gesprek. "Onze redactie bestaat maar uit twee vaste medewerkers", legt ze uit. "Ik ben hoofdredacteur in die zin dat ik eindverantwoordelijk ben en ons beleid bepaal. Daarnaast bedenk ik onderwerpen, schrijf en redigeer ik stukken en onze korte nieuwsberichten en begeleid ik stagiairs."

Duitslandweb informeert een breed Nederlands publiek over Duitsland en brengt achtergrondartikelen over politieke, maatschappelijk en economische onderwerpen. "We volgen het nieuws en brengen dat dagelijks in korte berichten op de site", vult Wiebke aan. "Uit het nieuws pikken we onderwerpen waar we dieper op ingaan." Ook doet Duitslandweb verslag van bijeenkomsten die Duitsland-gerelateerd zijn.

Serie DIA achter de schermen
Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het Duitsland Instituut vertellen DIA-medewerkers over hun werk.

"Veel studenten kennen ons van het naslagwerk", zegt Wiebke. De redactie houdt een omvangrijk online Duitsland-naslagwerk bij, met onderdelen als geschiedenis, economie en literatuur. "Dat wordt goed gelezen."

Journalistieke onafhankelijkheid

Wiebke benadrukt dat Duitslandweb er niet is om Duitsland te promoten. "Onze taak is informeren, we schrijven met kritische distantie over Duitsland." De redactie is vrij om te kiezen waar het over schrijft. "We zijn geen spreekbuis van het instituut. Daarmee onderscheiden we ons van veel andere instituutssites." Om de journalistieke onafhankelijkheid te benadrukken, was er vroeger een eigen website, legt Wiebke uit. Nu vormt Duitslandweb een onderdeel van de DIA-website. Kostenbesparing was een van de redenen voor het samengaan, maar het instituut heeft ook baat bij een actuele, inhoudelijke site.

Een luxepositie, noemt Wiebke het, om als non-profit-redactie te kunnen werken. "We hoeven niet, zoals kranten bijvoorbeeld, zoveel mogelijk lezers te bereiken en hoeven ook geen adverteerders tevreden te houden." Ook onderwerpen die minder lezers trekken, kunnen worden behandeld: "We willen natuurlijk wel veel mensen bereiken, maar als we vinden dat we iets moeten schrijven dat wat taaiere kost is, dan doen we dat."

Familiegeschiedenis

Toen Wiebke in 2009 bij het DIA kwam werken, had ze al ervaring met het opzetten van journalistieke websites. "Die ervaring kwam goed van pas", vertelt ze. "Hiervoor heb ik voor stichting Miramedia Wereldjournalisten.nl opgezet, een site voor vluchteling-journalisten. Die konden daar ervaring opdoen. Er wordt in de media veel over het migrantenprobleem geschreven, maar wat er in die groepen zelf speelt, komt nauwelijks aan bod. Wereldjournalisten was een poging daar wat aan te veranderen."

Door haar werk bij het DIA ging ze ook meer nadenken over haar eigen familiegeschiedenis, zegt ze. "De naam Pittlik is niet Duits. De overgrootvader van mijn Duitse vader komt oorspronkelijk uit een klein gebiedje op de Pools-Tsjechische grens. Het is Tsjechisch, Pruisisch en Duits geweest. Hij is in de negentiende eeuw voor werk naar Noord-Duitsland vertrokken." Dat soort bewegingen zie je veel in de Duitse geschiedenis, vertelt ze. 

Journalist-in-Residence

De redactie van Duitslandweb werkt vaak samen met andere afdelingen van het instituut. "Jaarlijks kijken we met het instituut wat grote thema's zijn." Op dit moment is populisme en media een belangrijk onderwerp. Samen met het Goethe Institut organiseerde het DIA op 24 en 25 november een conferentie. "Het is een heel actueel onderwerp met de opkomst van populisme en de uitgebreide discussie over de rol van media daarin in Duitsland. Wij hebben daarbij een online-dossier gemaakt."

Volgend jaar zal vooral in het teken staan van de Bondsdagverkiezingen. "Dat bereiden we nu voor", zegt Wiebke. Dat hoeft de vaste redactie niet met z'n tweeën te doen. "We hebben ook altijd stagiairs." Verder werkt Duitslandweb met freelancers en columnisten. "En volgend jaar hopen we weer een Journalist-in-Residence te hebben." Dat is een journalist die één of twee dagen per week aansluit bij de redactie, legt ze uit. Zo maakte oud-NOS-correspondent Wouter Meijer in 2015 een aantal maanden deel uit van de redactie. "We willen journalisten de kans bieden om iets te onderzoeken waar bij hun eigen redactie geen tijd voor is, maar bij ons wel."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger