Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse media: Nederlanders willen dat 'Teflon-Mark' doorregeert

Kort nieuws - 18 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

'Ein Signal für 'weiter so'', kopte de Süddeutsche Zeitung vanmorgen over de winst van de VVD bij de Nederlandse verkiezingen. Dat Rutte en zijn partij het zo goed hebben gedaan, vinden Duitse media opmerkelijk: de toeslagenaffaire en de coronacrisis lijken hem niet te raken. Ook wekt in Duitsland het versplinterde Nederlandse politieke landschap verbazing.

De coronacrisis heeft de zwaktes in de Nederlandse zorg en het woningbeleid aan het licht gebracht en het aantal besmettingen in Nederland is veel hoger dan in Duitsland. Toch lijkt dat in het politieke debat de afgelopen weken nauwelijks een rol te hebben gespeeld, constateren Duitse media als nieuwssite Tagesschau en de conservatieve krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ook de toeslagenaffaire glijdt van 'Teflon-Mark' af, constateren de nieuwssites.

Duitsers kennen Rutte vooral als zuinige Europese leider, die vorig jaar in de discussies over het coronafonds voor noodlijdende EU-landen steeds weer op de rem trapte, melden Duitse media. 'Der Geizige unter den Sparsamen' - de gierige onder de zuinigen - omschreef Tagesschau hem in een portret voorafgaand aan de verkiezingen. Maar Nederlanders waarderen Rutte als crisismanager en ze vinden dat hij Nederland goed vertegenwoordigt in het buitenland, verklaren Duitse media zijn succes. De afgelopen jaren is de positie van Nederland in de EU sterker geworden, legde een commentator van de ARD vannacht uit. 

Bovendien lukt het Rutte in het versplinterde Nederlandse politieke landschap steeds weer een coalitie te vormen en ook dat waarderen Nederlanders, melden Duitse media. In het Nederlandse parlement zijn woensdag 17 partijen gekozen, benadrukken ze, omdat Nederland, anders dan Duitsland, geen kiesdrempel kent. Dat het politieke landschap nu nog verder versplinterd is geraakt, wekt verbazing. In Duitsland telt het parlement door de kiesdrempel zes fracties. In de deelstaten zijn de afgelopen jaren steeds meer partijen nodig geworden om een regering te vormen. Daarom wordt met interesse naar Nederland gekeken en hoe het systeem met zoveel partijen hier functioneert.

Ook het verlies van links en het CDA, het feit drie rechts-radicale partijen nu samen bijna 30 zetels in het parlement hebben en het succes van D66 krijgen veel aandacht. Sigrid Kaag is de "nieuwe vrouwelijke ster in Den Haag", aldus Die Welt. Het pro-Europese karakter van de linksliberale partij wordt in de Duitse kranten benadrukt. "De minister voor Buitenlandse Handel met grote internationale ervaring is de eerste vrouw in Nederland die een realistische kans maakt een keer minister-president te worden", schrijft de Süddeutsche ZeitungZie ook Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Gesprek met Jacco Pekelder, nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster.


Lees meer

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

In Münster is nieuw lesmateriaal gepresenteerd voor Nederlandse en Duitse scholieren in de grensstreek


Lees meer

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Nederland en Duitsland compenseren de stijgende energieprijzen. Grenspendelaars dreigen tussen wal en schip te raken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger