Rutte voor Duits-Nederlandse top in Berlijn
Achtergrond - 1 oktober 2019 - Auteur: Marja VerburgPremier Rutte is woensdag met een kabinetsdelegatie in Berlijn voor topoverleg met kanselier Merkel en een deel van haar ministers. Het is de derde keer dat Nederland en Duitsland deze regeringsconsultaties houden. (Update 3-10-2019: persverklaring na afloop van het overleg onder aan dit artikel)
Rutte en Merkel tijdens de eerste regeringsconsultaties in 2013 in Kleef
Een langdurige klimaatsamenwerking, dat stond kanselier Merkel en premier Rutte voor ogen toen zij elkaar in augustus in Den Haag spraken tijdens speciaal topoverleg over energiebeleid. De Duitse kanselier en haar ministers staken daar hun licht op over het Nederlandse klimaatakkoord: hoe betrek je verschillende partijen bij klimaatbeleid en hoe leg je dat aan mensen uit? Beide landen zien ook mogelijkheden voor samenwerking bij bijvoorbeeld het transport van windenergie, opgewekt op zee, verder het binnenland in. En ze willen een voortrekkersrol spelen in Europa.
Een maand later presenteerde Merkels regering haar klimaatplannen voor de komende jaren. Energiebeleid is daarom een belangrijk onderwerp tijdens de derde Nederlands-Duitse regeringsconsultaties woensdag in Berlijn.
Kleef en Eindhoven
Duitsland houdt dit soort bilateraal topoverleg met veel landen, van China en India tot en met Israël en Brazilië. In 2013 werden voor het eerst ook regeringsconsultaties met Nederland georganiseerd, destijds in Kleef. Drie jaar later, in 2016, spraken Rutte, Merkel en hun ministers elkaar in Eindhoven. Het overleg moet de intensieve samenwerking tussen beide landen verder versterken.
Nu is Berlijn aan de beurt. Naast klimaatbeleid staan buitenlands beleid, Europa, veiligheid, digitalisering, innovatie en migratie op de agenda. Namens Nederland zijn aanwezig de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken), Schouten (Landbouw), Blok (Buitenlandse Zaken), Grapperhaus (Justitie), Bijleveld (Defensie), Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Dekker (Rechtsbescherming) en een aantal staatssecretarissen.
Zij worden op de Duitse vakdepartementen ontvangen door hun Duitse collega-ministers Seehofer (Binnenlandse Zaken), Maas (Buitenlandse Zaken), Müller (Ontwikkelingssamenwerking), Lambrecht (Justitie), Kramp-Karrenbauer (Defensie), Altmaier (Economische Zaken en Energie), Klöckner (Landbouw), Scholz (Financiën) en hun staatssecretarissen.
Aansluitend aan de bilaterale gesprekken ontmoeten de Nederlandse en Duitse delegaties elkaar op Merkels Bundeskanzleramt voor een gezamenlijke werklunch.
Update 3-10-2019: Lees de gezamenlijke politieke persverklaring van beide landen na afloop van het overleg
Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':
Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.
Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’
Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.
Duitsland als vluchtheuvel
Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.
Duits-Nederlandse top in Rotterdam
De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.
Reacties
Vielen Dank
Liebe Deutschland Institut, so geht dass leider nicht
Liebe Grüsse,
der Harry
Aangepast door een administrator op 2019-10-07 11:05:48
Beste Harry, excuus, daar is wat mis gegaan met de link. We hebben nu de goede link naar de gezamenlijke persverklaring onder aan het stuk gezet.
De redactie