Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederlands-Duits topoverleg in Eindhoven

Achtergrond - 19 april 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel komt donderdag met een kabinetsdelegatie naar Eindhoven. Daar vindt topoverleg met premier Rutte en een delegatie Nederlandse ministers plaats. Merkel krijgt eerder op de dag in Middelburg de Four Freedoms Award uitgereikt. 

Nederlands-Duits topoverleg in Eindhoven
© dpa/picture-alliance
Rutte en Merkel bij de regeringsconsultaties in Kleef in 2013

Het is de tweede keer dat Merkel en Rutte en een delegatie van ministers bij elkaar komen voor de Nederlands-Duitse regeringsconsultaties. De eerste keer was in 2013 in Kleef. Het topoverleg moet de intensieve samenwerking tussen beide landen verder versterken. Duitsland houdt met meer landen zulk bilateraal overleg.

Merkel komt naar Eindhoven met haar ministers Steinmeier van Buitenlandse Zaken, Gabriel van Economische Zaken, Kanzleramtsminister Altmaier en staatssecretaris Schütte van Onderwijs. Namens Nederland zijn naast Rutte de ministers Koenders en Kamp en staatssecretaris Dekker van Onderwijs aanwezig.

Innovatie

De top staat in het teken van innovatie. Nederland en Duitsland behoren tot de meest innovatieve economieën van Europa, aldus het ministerie van Algemene Zaken in een persbericht. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken er intensief samen. Rutte en Merkel brengen donderdag een bezoek aan ASML in Veldhoven, wereldwijd een van de belangrijkste producenten in lithografiemachines die gebruikt worden voor de productie van microchips. Het bedrijf werkt nauw samen met de Duitse lenzenfabrikant Zeiss. De staatssecretarissen van Onderwijs zijn te gast bij onderzoeksinstituut Solliance Solar Research.

Handelsrelaties
Duitsland is Nederlands belangrijkste handelpartner. Het jaarlijkse handelsvolume behoort tot de grootste ter wereld: in 2015 bedroeg dat ruim 168 miljard euro. Daarnaast is Nederland de grootste investeerder in Duitsland. Duitsland staat op de zesde plaats van investeerders in Nederland.

Duitse les

Koenders en Steinmeier bezoeken de Design Academy Eindhoven. Omdat 21 april ook de Dag van de Duitse taal is, wonen de ministers van Buitenlandse Zaken een Machmit-lesprogramma van de Actiegroep Duits bij op het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Daar vertellen ze onder meer over hun werk als minister en de rol die de Duitse taal daarbij speelt. 

Na de bedrijfsbezoeken spreken de Nederlandse en Duitse regeringsdelegaties elkaar op de High Tech Campus in Eindhoven. Rutte en Merkel en de verschillende ministers voeren daar eerst bilateraal overleg. Zo bespreken Steinmeier en Koenders onder meer de migratiecrisis, Syrië, Libië en Oekraïne, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de bilaterale gesprekken volgt een werkdiner waar alle aanwezigen gezamenlijk verder praten.

Four Freedoms Award

Voorafgaand aan de Nederlands-Duitse regeringsconsultaties is Merkel in Middelburg waar ze de Four Freedoms Award krijgt uitgereikt uit handen van Rutte. Ze krijgt de prijs onder meer voor haar aanpak van de financiële crisis in de EU, haar rol in de deëscalatie van het conflict in Oekraïne en haar humaniteit in de vluchtelingencrisis. 

De Four Freedoms Award wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich op eigen wijze inzetten voor de four freedoms van Franklin D. Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen koningin Juliana, Nelson Mandela en oud-bondspresident Richard von Weizsäcker.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger