Columns Merlijn Schoonenboom

Columns Merlijn Schoonenboom

Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom verbindt in zijn maandelijkse column persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland

Artikelen in deze serie:

Het Merkelisme

Columns - 15 november 2018 Het Merkelisme
Onder Merkel is Duitsland moderner geworden. Dat lag meer aan haar pragmatische regeerstijl dan aan haar ideeën, schrijft Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

De daders

Columns - 14 september 2018 De daders
Duitse journalisten voelen zich weer geroepen de democratie te redden, en dat werkt tegen ze, stelt Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

De ondergang

Columns - 9 juli 2018 De ondergang
Of het nou goed gaat of slecht, Duitse media beschrijven al decennia de meest dramatische ondergangsvisioenen, constateert Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

Het cultuurconflict

Columns - 16 mei 2018 Het cultuurconflict
De rel rond de foto van Özil met Erdogan ziet Merlijn Schoonenboom niet los van de vreugde om een andere foto van de voetballer: met Merkel in 2010.
Lees meer

Digitale Duitsers

Columns - 27 maart 2018 Digitale Duitsers
Duitsers wantrouwen wat overheden en bedrijven met hun gegevens doen. Maar dat is niet waarom Duitsland digitaal achterblijft, zegt Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

Het dieselbusje

Columns - 17 oktober 2018 Het dieselbusje
De vriendin van Merlijn Schoonenboom wilde een Volkswagen-busje. Het leidde tot een verwarrende zoektocht en steeds politiekere gesprekken.
Lees meer

Het Eisbein

Columns - 16 augustus 2018 Het Eisbein
Is het serveren van traditioneel Duitse gerechten een politieke stellingname? Merlijn Schoonenboom worstelt met zijn bestelling, en waar die voor staat.
Lees meer

Het cultuurconflict (2)

Columns - 13 juni 2018 Het cultuurconflict (2)
Terwijl hij 's nachts in Berlijn door rood fietst, na een zwaar debat over de Duitse 'Leitkultur', denkt Merlijn Schoonenboom na over cultuurverschillen.
Lees meer

Het kruis en de Dirndl

Columns - 30 april 2018 Het kruis en de Dirndl
Premier Söder wil kruizen in Beierse overheidsgebouwen. Dat kun je afkeuren, maar deze symboliek geeft Beieren wel invloed, aldus Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

De verdringing

Columns - 27 februari 2018 De verdringing
Berlijn verandert in een yuppenparadijs, tot grote woede van de oer-Berlijners. Maar je kunt het ook anders bekijken, merkte Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger