Turkse Duitsers slechtst geïntegreerd
Nieuws

Achtergrond - 28 januari 2009

(28 januari 2009) Turken in Duitsland zijn duidelijk slechter geïntegreerd dan andere groepen allochtonen. Dat laat een onderzoek zien, dat maandag openbaar is gemaakt. Zo verlaat één op de drie Turkse Duitsers de school zonder diploma.

Maria Böhmer tijdens een discussie met Duitse en Turkse jongeren, afgelopen jaar. Afbeelding: DPA / Picture Alliance Niet meer dan veertien procent van de Turken sluit zijn schoolcarrière in Duitsland af op vwo-niveau. Dat is minder dan de helft dan het vwo-slagingspercentage van de totale Duitse bevolking en ook minder dan andere allochtone groepen in Duitsland.

De Duitse staatssecretaris voor Integratie, Maria Böhmer (CDU), noemt de cijfers “dramatisch”. “Onderwijs is de sleutel voor integratie”, zo zei ze in een reactie op de Duitse tv. Weliswaar zouden de cijfers waarop de onderzoekers van het Berlijnse Institut für Bevölkerung und Entwicklung zich baseren uit 2005 stammen, Böhmer pleitte er niettemin voor er “met volle kracht tegenaan” te gaan.

Beroepskwalificatie

Het regeringsbeleid omtrent integratie streeft ernaar het onderwijsniveau van allochtone en autochtone kinderen vóór 2013 op hetzelfde peil te brengen. Van de 2,8 miljoen in Duitsland levende Turken bezit 72 procent geen beroepskwalificatie.

“Als gevolg zijn zij ook niet in staat hun kinderen voldoende te stimuleren,” aldus Böhmer. “Zeker in deze economisch zware tijden moeten we de inspanningen daarom verdubbelen.”

Vergrijzende bevolking

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) verklaarde het aanpakken van integratieproblemen tot zwaartepunt te verheffen – niet in de laatste plaats vanwege de vergrijzende autochtone bevolking. “Duitsland kan het zich niet veroorloven het potentieel, dat immigranten meebrengen, braak te laten liggen,” aldus de bondskanselier.

Ze ziet vooral oplossingen in het zo vroeg mogelijk wegwerken van taalachterstanden en het stimuleren van onderwijs onder allochtonen.

Oost-Europa en Rusland

Turken vormen met 3,4 procent van de bevolking de op één na grootste groep allochtonen in Duitsland. De omvangrijkste categorie wordt gevormd door immigranten uit Oost-Europa en Rusland die vanwege historische constellaties nog een Duits paspoort bezitten of als ‘afstammend van Duitsers’ te boek staan. Zij vormen met bijna vier miljoen mensen 4,7 procent van de totale Duitse bevolking.

Immigranten uit EU-lidstaten – uitgezonderd Griekenland, Italië, Spanje en Portugal – komen op de derde plaats. Deze 1,9 miljoen mensen grote groep is vooral afkomstig uit Nederland, Polen, Frankrijk en Oostenrijk.

Allochtonen

De definitie die het onafhankelijke onderzoeksinstituut toepast voor allochtonen, komt overeen met die van het CBS in Nederland. Dat betekent dat ook immigranten die reeds een Duits paspoort bezitten en Duitsers van geboorte, van wie tenminste één ouder van niet-Duitse herkomst is, tot allochtonen worden gerekend.

                                                                                                  ZDFHeute.de

Afbeelding:
DPA / Picture Alliance

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger