Duits-Nederlands geschiedenisboek
Podiumdiscussie

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 11 december 2009 om 18:30 uur
Locatie: Maison Descartes, Vijzelgracht 2a, Amsterdam
Informatie: Met besloten middagprogramma
Toegang: Op aanmelding

Op vrijdag 11 december 2009 heeft het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) in samenwerking met het Goethe-Institut Niederlande, Maison Descartes, SICA, EUNIC en de Duitse en Franse ambassades een kick-off evenement rond het initiatief voor een Duits-Nederlands geschiedenisboek voor middelbare scholieren.

Tijdens een podiumdiscussie gaan prof. Gerhard Hirschfeld (Professor aan het historische instituut van de Universiteit Stuttgart) en Henri Daniel (initiatiefnemer van het Duits-Franse schoolboek) in op het belang van de bestudering van de Europese bilaterale geschiedenis ter versterking van de kennis van eigen nationale geschiedenis en identiteit. Gespreksleider is Dr. Bernd Müller (Vertegenwoordiger van Noordrijn-Westfalen in Berlijn).

Het in 2003 geïnitieerde Duits-Franse geschiedenisboek betekende een paradigmawisseling in de geschiedschrijving: twee voormalige erfvijanden, Duitsland en Frankrijk, werden het niet alleen eens over een gezamenlijke visie op het verleden, maar besloten ook om dit nieuwe perspectief op de geschiedschrijving op middelbare scholen in beide landen te introduceren. Het project is een groot succes. Een Duits-Pools en een Russisch-Duits project zijn in voorbereiding.

Voorafgaand aan de podiumdiscussie in de avond vinden er overdag twee workshops plaats met historici, pedagogen, leraren en politici. Zij wisselen van gedachte over de vraag of dit model voor een bilaterale geschiedschrijving ook bruikbaar kan zijn voor Nederland dan wel de Benelux.

 

Geïnteresseerden kunnen zich voor de podiumdiscussie aanmelden via aanmelding@dia.uva.nl . Meer informatie over de workshops 's middags is te verkrijgen bij het Duitsland Instituut: 020-2523690

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger