Gesprek | Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam |
|
---|---|
Datum: | donderdag 16 mei 2024 om 17:00 uur |
Locatie: | SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam / Online |
Informatie: | Voertalen: Duits & Engels. Aanmelden |
Toegang: | Gratis |
Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In deze editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, schrijfster, criticus en curator van het Nederlands-Vlaams gastlandschap op de Leipziger Buchmesse 2024, en Ulrike Draesner, schrijfster en professor Duitse literatuur aan de Universiteit Leipzig. Moderatie: Jerker Spits.
Wie inspireert jou? En met wie zou je graag in dialoog treden? Deze vragen stelden wij aan Margot Dijkgraaf. Zij dacht meteen spontaan aan de Duitse schrijver Ulrike Draesner. Beiden voelen een grote affiniteit met elkaars werk en het overbrengen van de kracht van literatuur. En er zijn nog meer parallellen die wij tijdens dit gesprek gaan ontdekken.
We spreken over wat we door literatuur kunnen ervaren en leren. Over wat literatuur kan bereiken in een tijd van grimmigheid. Verder gaan we in op de beelden van elkaars landen: hoe staat het met het culturele klimaat in Nederland en Duitsland, met de waardering van literatuur en de inbedding ervan in de samenleving? We vragen de gesprekspartners naar hun inspirerende voorbeelden, naar de culturele uitwisseling tussen Nederland en Duitsland en werpen een blik op de toekomst.
Over de sprekers
Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijfster, curator en interviewer. Ze schrijft al zo'n dertig jaar over literatuur, voornamelijk voor NRC. Ze publiceerde meerdere boeken over Franse en Europese literatuur, over Hella S. Haasse en Cees Nooteboom. Haar recentste boek is 'In de voetsporen van mijn grootvader' (Atlas Contact, 2021). In 2021 kreeg ze de Gouden Ganzenveer "vanwege haar grote rol als een sensibele en erudiete 'ambassadeur van de letteren', die verankerd is in Nederland, maar haar blik naar buiten richt." In 2024 was ze samen met Bettina Baltschev in opdracht van het Nederlands Letterenfonds en Flanders Literature curator van het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland.
Ulrike Draesner is schrijfster en professor voor Duitse literatuur aan de Universität Leipzig. Ze schreef gedichten, hoorspelen, verhalen en romans. In 2021 ontving ze de Große Preis van de Deutsche Literaturfonds. "Ze experimenteert met literaire vormen en daagt de taal uit zonder haar publiek uit het oog te verliezen. Haar liefde voor het vertellen van verhalen en de kracht van woorden is voelbaar in elk boek - of het nu proza, poëzie of essay is - en is aanstekelijk", schreef de jury. Trauma, taal, fictie, wetenschap en begrip zijn terugkerende thema's in haar werk. Sinds meer dan 20 jaar houdt zij zich bovendien intensief bezig met het genre Nature Writing. Voor haar laatste roman 'Die Verwandelten' werd ze genomineerd voor de Leipziger Buchpreis. In juni 2024 wordt de politieke, Europese dimensie van haar werk geëerd met de prijs van de Konrad- Adenauer-Stiftung. Bovendien ontvangt zij in 2024 de Eichendorff-Literaturpreis en de Georg Dehio-Buchpreis.
Jerker Spits (moderator) is germanist en schrijver. Hij studeerde Duitse taal- en letterkunde in Leiden en Wenen en promoveerde op een proefschrift over de Duitstalige autobiografie. Bij Uitgeverij Van Oorschot publiceerde hij de boeken 'Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in vijftien fenomenen' (2016) en 'Jacht op de barnsteenkamer' (2020). Hij schrijft en spreekt geregeld over Duitstalige literatuur.
Aanmelden is mogelijk via de website van SPUI25.
Deze bijeenkomst is een samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland.