Graduiertenkolleg: Die soziale Marktwirtschaft und Europa

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 25 januari 2013 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: Gratis. Aanmelden via Nicole Colin (n.colin@uva.nl) of Hanco Jürgens (h.j.jurgens@uva.nl).
Graduiertenkolleg: Die soziale Marktwirtschaft und Europa
© Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland

De Duitse economie wordt traditioneel als tegenpool gezien van de Angelsaksische, Scandinavische of mediterrane economie. In de beeldvorming is een aantal constanten te vinden: maakindustrie, hoogwaardige technieken, scholing in combinatie met een sterke verzorgingsstaat. Maar deze beelden veranderen van kleur, afhankelijk van de economische prestaties van het land. Sinds de kredietcrisis ontwaart zich een nieuwe economische tegenstelling tussen het sterk op bezuinigingen en op de principes van de markt gerichte beleid van de Duitse soziale Marktwirtschaft en het op de economische vraag gerichte beleid in de VS.

Dit Graduiertenkolleg maakt de balans op: Waar staat de Duitse economische cultuur voor en hoe verhoudt deze zich tot andere Europese economische culturen? Hoe heeft deze economie zich ontwikkeld in relatie tot Nederland? En wat is de rol van historici in het debat over de economische crises?

Werner Abelshauser is onderzoekshoogleraar voor economische en sociale geschiedenis in Bielefeld en was gasthoogleraar in onder meer Keulen, Oxford, Sidney en Florence. Hij schreef een groot aantal boeken over de Duitse economie waaronder het in 2012 gepubliceerde ‘Kulturen der Weltwirtschaft‘ (Geschichte und Gesellschaft, Sonderheft).

Erwin Dekker schrijft zijn proefschrift over liberale Weense economen in de periode 1860-1945. Daarnaast doceert hij aan de Erasmus School of History, Culture and Communication in Rotterdam en bij Europese Studies aan de UvA.

Martijn Lak is docent aan de Erasmus School of History, Culture and Communication in Rotterdam. Hij schreef een proefschrift over Duits-Nederlandse economische relaties na de bezetting. Lak publiceerde in een groot aantal historische tijdschriften en schreef ‘Geen boompje is meer heel. De slag om Overloon, september-oktober 1944’.

Lezingen

Werner Abelshauser (Bielefeld), Europäische Wirtschaftskulturen

Erwin Dekker (EUR), Economic freedom and market discipline: Von Hayek and the
Viennese School

Martijn Lak (EUR), German-Dutch relations after the occupation: economic inevitability and political acceptance 1945-1957

Het Graduiertenkolleg van het DIA wordt financieel ondersteund door de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich speciaal op promovendi die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, met de Nederlands-Duitse betrekkingen en met Duitsland in Europa. De bijeenkomsten staan ook open voor ande-re promovendi, MA-studenten en senior-wetenschappers.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger