Graduiertenkolleg: Contesting Democracy
Met Jan-Werner Müller

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 20 november 2015 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b, Amsterdam
Informatie: h.j.jurgens@uva.nl
Toegang: Toegang vrij, aanmelden verplicht
Graduiertenkolleg: Contesting Democracy
© Wrapped Reichstag. Txmx2 via flickr.com

Dit Graduiertenkolleg over Contesting Democracy richt zich op de gevolgen van de democratiekritiek voor de geschiedschrijving en voor de politieke wetenschappen. Het GK bericht vanuit diverse disciplines over de stand van het democratieonderzoek in het tijdperk van voorbij de Koude Oorlog. Met Jan-Werner Müller, ‘Professor of Politics’  aan de universiteit Princeton.

Vlak na de Koude Oorlog was het vertrouwen in democratie groot, maar in deze eeuw lijkt onvrede de boventoon te voeren. Politici zouden te weinig weten wat er speelt op straat en in de wijken. Kritiek op de democratie is van alle tijden. Steeds opnieuw laten groepen van zich horen, die zich niet gerepresenteerd voelen in de democratische rechtsorde. In zijn studie Contesting Democracy richt Jan‐Werner Müller zich minder op de belangrijkste denkers in de politieke filosofie maar vooral op de ideeën van ‘second‐hand dealers in ideas’. Hij pleit voor een nieuwe politieke ideeëngeschiedenis die recht doet aan de democratieën van na de Koude Oorlog.  

Jan‐Werner Müller is ‘Professor of Politics’  aan de universiteit Princeton. Hij schreef zijn proefschrift in Oxford en was fellow aan vele topinstituten in de wereld. Hij publiceerde boeken over Duitse intellectuelen en ideologieën, Carl Schmitt, constitutioneel patriottisme en culturele herinnering. In 2011 publiceerde hij Contesting Democracy, Political  ideas in Twentieth Century Europe.   


Pepijn Corduwener is docentpromovendus aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde tal van artikelen over democratie en populisme, van Nietzsche’s democratieconcept tot aan Harry Mulisch en het Eichmann‐proces.  

René Cuperus is wetenschappelijk  medewerker van de Wiardi Beckman Stichting, promovendus aan het Duitsland Instituut Amsterdam en columnist van de Volkskrant. Hij schreef o.a. De wereldburger bestaat niet (2009)

Carla Zoethout is staatsrechtsgeleerde en universitair hoofddocent aan de UvA. Zij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en publiceert onder meer over vergelijkend staatsrecht, rechten van de mens (in het bijzonder de vrijheid van godsdienst) en constitutionele theorie.Zij is actief in vele comissies, o.a. in de redactieraad van Spui 25.

Het Graduiertenkolleg van het DIA wordt financieel ondersteund door de Deutscher Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich speciaal op ma‐studenten en promovendi die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, met de Nederlands‐Duitse betrekkingen en met
Duitsland in Europa.

In samenwerking met het Amsterdam Centre for Political Thought.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger