Film: Jahrgang '45

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 30 april 2016 om 16:15 uur
Locatie: Eye Film, Amsterdam
Informatie: Informatie: www.eyefilm.nl
Toegang: De film is los te bezoeken voor 10 euro of als doublebill voor 16 euro.

Roerige tijden waren het, in 1966. Een rookbom verstoorde het huwelijk van Bea en Claus, ouders verloren hun autoriteit, studenten eisten democratisering, individuele ontplooiing was het hoogste goed. Ook in de strenge DDR van Ulbricht begon het te rommelen. Film NL duikt in het verleden.

Het is alweer een halve eeuw geleden dat paniek uitbrak bij de rondtocht van het nieuwe Oranjepaar, prinses Beatrix en Claus von Amsberg, door de hoofdstad. Door provosympathisanten werd een rookbom werd richting koets gegooid, provo zelf zorgde voor rumoer met demonstraties en milieubewuste acties, studenten begonnen inspraak te eisen en het haar groeide langer.

Ook de Deutsche Demokratische Republik, volgens de PvdA’ers van Nieuw Links de enige reëel bestaande socialistische staat in Europa, had te kampen met jeugd- en jongerenprotest en de hang naar een vrijere lifestyle. Schilder en documentairemaker Jürgen Böttcher wilde de jonge generatie een stem geven en draaide de speelfilm Jahrgang ’45 voor het Oost-Duitse staatsfilmbedrijf DEFA.

Zijn vertelling over een getrouwd jong stel in Prenzlauer Berg dat van plan is te scheiden, gold als gauw als controversieel. Böttchers film werd dan ook verboden om zijn ‘onverschillige’ toon, maar werd destijds door de pers ontvangen als ‘de Oost-Duitse film die het dichtst bij Godard komt’ en geldt nu als klassieker.

Inleiding door Kathleen Lotze, docent Media- en Cultuurwetenschappen (Universiteit Utrecht). Lotze publiceert regelmatig over Duitse cinema.

Jürgen Böttcher, DDR, 1965
Taal: Duits
Ondertiteling: Engels
100 min.

Meer informatie


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger