Publieksbijeenkomst: 'Mein Kampf'. Hitler's book in past en present
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam |
|
---|---|
Datum: | donderdag 10 november 2016 om 17:00 uur |
Locatie: | SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam |
Informatie: | Voertaal Engels |
Toegang: | Toegang vrij, aanmelden verplicht via SPUI25 |
Het Institut für Zeitgeschichte in München bracht in januari 2016 een kritische heruitgave van Adolf Hitler’s Mein Kampf uit met uitgebreid wetenschappelijk commentaar. Tijdens deze bijeenkomst gaan Nederlandse en Duitse wetenschappers met elkaar in gesprek over de inhoud, de ontvangst en de betekenis van het boek.
Het Institut für Zeitgeschichte in München bracht in januari 2016 een kritische heruitgave van Adolf Hitler’s Mein Kampf uit met uitgebreid wetenschappelijk commentaar. Het boek werd onmiddellijk het middelpunt van publieke en academische belangstelling. Deze wetenschappelijke editie vormt het uitgangspunt voor alle toekomstige onderzoeken over het nationaalsocialisme, de nazi’s en Hitler’s biografie.
De betekenis, relevantie en interpretatie van Mein Kampf, de wijze waarop het werd en nu wordt ontvangen en gelezen, en hoe wij met de inhoud en de nalatenschap van het boek moeten omgaan, zijn vragen die in verschillende Europese landen worden gesteld. Vaak volgt daarop de vraag of men het Duitse voorbeeld om een nieuwe editie uit te geven wel of niet moet volgen.
Ewoud Kieft (NIOD) start de bijeenkomst met een overzicht van de inhoud van het boek. Hij richt zich daarbij in het bijzonder op thema’s en verhalen die het boek heeft ontleend aan hedendaagse discourses. Norbert Frei (Jena) reageert op de lezing en reflecteert op het recente debat over de uitgave van Mein Kampf in Duitsland. Hij bespreekt wetenschappelijke reacties maar ook het grotere openbare debat over de relevantie en betekenis van Hitler’s boek ten opzichte van de huidige Duitse politieke cultuur. Gespreksleider: Christina Morina (DIA).
Over de sprekers
Norbert Frei (Jena) is één van de meest gerenommeerde Duitse wetenschappers op het gebied van het Derde Rijk en zijn nalatenschap een het naoorlogse Duitsland en Europa. Hij is hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de Friedrich-Schiller Universität Jena en directeur van het Jena Center 20th Century History. Frei heeft veel publicaties op zijn naam staan, waaronder Geschichte der Juden in Deutschland von 1945 bis zur Gegenwart (met Michael Brenner, 2012), 1945 und wir. Das Dritte Reich im Bewußtsein der Deutschen (2005) en Vergangenheitspolitik. Die Anfänge der Bundesrepublik und die NS-Vergangenheit (1996).
Ewoud Kieft is schrijver en historicus. Zijn meer recente boek over oorlogsenthousiasme aan het begin van de 20ste eeuw, gebaseerd op zijn promotieonderzoek, werd lovend ontvangen in de pers en genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. In het kader van zijn onderzoeksproject bij het NIOD schrijft hij nu een monografie over hoe Mein Kampf de aantrekkingskracht van het nazisme kan verklaren.
Christina Morina is DAAD Fachlektorin bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarvoor werkte zij als onderzoeker bij de Friedrich-Schiller Universität Jena en als research fellow bij het Jena Center 20th Century History. Zij publiceerde onder andere Legacies of Stalin-grad: Remembering the Eastern Front War in Germany since 1945 (2011) en Das 20. Jahrhundert erzählen. Zeiterfahrung und Zeiterforschung im geteilten Deutschland (2016, met Franka Maubach). Momenteel rondt zij haar habilitatie af – een onderzoek naar de eerste generatie Marxisten in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Rusland tussen 1870 en 1914.
Duitsland Instituut Amsterdam i.s.m. NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- Genocidestudies, Goethe-Institut, DAAD en SPUI25